Home / AKTUELNO / Načelnik Generalštaba VS: Evo šta sve od naoružanja Vojska Srbije dobija u 2016.! (VIDEO)

Načelnik Generalštaba VS: Evo šta sve od naoružanja Vojska Srbije dobija u 2016.! (VIDEO)

nikolic- vojska- srbija
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković najavio je modernizaciju oružanih snaga Srbije, uključujući nabavku dva višenamenska helikoptera, haubica „Nora“, oklopnog vozila „Lazar“ i napomenuo da je pravo svake zemlje da se naoružava u skladu sa svojim procenama i ciljevima.

Diković je, u emisiji RTS-a „Dozvolite…“, podsetio da je Vlada Srbije u 2015. godini obezbedila sredstva za kupovinu dva višenamenska helikoptera i da se njihova isporuka očekuje u prvoj polovini 2016. godine.

Prema njegovim rečima, vojska će u narednim godinama izvršiti i završiti modernizaciju sistema PVO „kub“, modernizaciju stanica za vođenje raketa za raketne sisteme, samohodne haubice „sora“ kalibra 122 milimetara, kao i artiljerijske municije i raketa većeg kalibra.

„Ističem opremanje sa višenamenskim oklopnim vozilom ‘Lazar’, sa raketnim sistemom ‘Morava’, ovih dana uvodimo na verifikaciona ispitivanja i top haubicu ‘Nora’ kalibra 155 milimetara. Uvođenje u naoružanje školskog aviona ‘lasta’ očekuje se u 2016. godini“, rekao je Diković.

Govoreći o učestalim najavama naoružavanja Oružanih snaga Republike Hrvatske, Diković je istakao da je pravo svake zemlje da oprema svoje oružane snage u skladu sa svojim procenama i ciljevima.

„Pa evo i mi se naoružavamo. I mi razvijamo sredstva i sisteme, isto tako velikog dometa. Pa eto neko može reći da se Srbija naoružava da bi ugrozila bezbednost neke zemlje u regionu, a to u stvari nije tako“, rekao je Diković.

„Srbija danas nije opasnost za bilo koju zemlju i ja tako tumačim naoružavanje Hrvatske“, dodao je on.

Diković je, međutim, ukazao da Srbija mora da razvija sisteme koji mogu da izvrše udar na tuđu teritoriju, jer bi ugrožavanje bezbednosti i potencijalna agresija na Srbiju krenuli iz neke od zemalja u okruženju.

On je istakao da vojska prati situaciju u svetu, posebno na Bliskom istoku, da je spremna da reaguje na bilo kakvu terorističku pretnju, ali i da treba više pažnje obratiti na korene terorizma.

Diković je istakao i da će se 2015. godina pamtiti po tragičnom događaju pada helikoptera Vojske Srbije u kojem su stradala i „četvorica vrsnih pripadnika“ vojske na jednom humanom zadatku.

„Uvek je tako bilo. Gde je najteže tu je vojska. Nažalost, teško svima pada kada u miru gubite ljudske živote. I to je ono što je ostavilo utisak na sve pripadnike naše vojske i jedna pouka da preduzmemo sve kako se to u budućnosti ne bi dešavalo“, naglasio je Diković.

Govoreći o medijskim napisima da u vrhu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije postoji podela na ljude bliske premijeru i ljude bliske predsedniku Srbije, Diković je rekao da takvih podela nema.

„Ne znam kome je stalo da bilo kakvih podela u Srbiji, a kamoli do podela na privrženost predsedniku ili premijeru, ili bilo kome. To apsolutno ne postoji u našoj vojsci i meni je drago zbog toga i to sa ponosom ističem. Jasno je sve definisano što se tiče ustavne uloge vojske“, poručio je Diković.

Pogledajte video:

 (Fonet)

Check Also

SRBIJA ODOBRAVA VAKCINACIJU DECE OD 12 DO 15 GODINA? U TOKU JE RIGOROZNA PROVERA! EVO ŠTA SLEDI!

Za nekoliko dana se može očekivati odobrenje Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) za …