Home / AKTUELNO / ROGOZIN: Imam Putinov nalog da utvrdim šta je Srbiji vojno potrebno i da joj hitno pomognemo!

ROGOZIN: Imam Putinov nalog da utvrdim šta je Srbiji vojno potrebno i da joj hitno pomognemo!

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić istakao je danas u razgovoru sa potpredsednikom Vlade Ruske Federacije Dmitrijem Rogozinom da Srbija neće tražiti ustupke od Rusije, iako sa pravom može mnogo toga od nje da očekuje, kao što takođe, neće ratovati sa Hrvatskom ili NATO.

nikolic- rogozin

Potpredsednik ruske vlade Rogozin je naglasio da će nalog predsednika Vladimira Putina da detaljno ispita i predloži šta je Srbiji potrebno, ispuniti u najkraćem mogućem roku.

Nikolić je izrazio čuđenje povodom Hrvatskih pregovora sa Norveškom o nabavci raketnog sistema NASAMS za potrebe svojih oružanih snaga, s obzirom na to da neće biti oružanog sukoba u regionu.

„Mi sigurno nećemo ratovati protiv Hrvatske, a pogotovo bi bio besmislen rat Srbije protiv NATO. Srbija neće uložiti ogroman novac u rakete kojima bismo gađali Hrvatsku“, rekao je predsednik i dodao da je Srbija zahvalna Rusiji što brine o njenoj bezbednosti.

Predsednik Srbije je, kako je saopšteno sa Andrićevog venca, u razgovoru sa Rogozinom istakao da su izvanredna politička i ekonomska saradnja doprinele unapređenju vojno-tehničke.

Osvrnuvši se na situaciju na Kosovu i Metohiji i evrointegracije, predsednik Nikolić je rekao da je Srbija posvećena dijalogu, ali da Priština sa jedne strane razgovara, a sa druge radi na sprovođenju nezavisnosti.

Prištinsko rukovodstvo intenzivno radi na promociji nezavisnosti i koristi pri tome različite metode, naveo je Nikolić.

Neke od njih su, dodao je, nemiri na unutrašnjem planu, a ulazak u međunarodne organizacije na spoljnom.

„Reč je veoma lukavoj igri, na koju moramo biti spremni. To podrazumeva unapred pripremljen plan i postupanje po tom planu. Ja se zalažem takođe da prvo vidimo šta nas to očekuje u poglavlju 35 i kako će izgledati „obavezujući“ sporazum sa Prištinom“, rekao je Nikolić.

„Bolje da se odmah zna na čemu smo, nego da se godinama otvaraju poglavlja, da bi na nas kraju sačekalo nešto što ne možemo da prihvatimo“ konstatovao je predsednik Nikolić.

Rogozin je preneo poruku predsednika Rusije da visoko ceni rezultat posete predsednika Nikolića Rusiji, konstatujući da su odnosi iskreni i bratski.

„Mi moramo učiniti dodatni napor da se značajno unaprede vojno tehnički i ekonomski odnosi“, rekao je potpredsednik ruske vlade.

Rogozin je informisao predsednika Nikolića o stanju u ruskoj vojsci i pružio uveravanja da se 1999. godina, kada Rusija nije bila u stanju da pomogne Srbiji, nikada neće ponoviti.

„Mi pažljivo pratimo situaciju u regionu. Sada se osećamo mnogo sigurnije nego pre, a to je zato što nam je porasla vojna moć. Mislim da je i Srbiji potrebna vojna snaga“, zaključio je Rogozin.

Što se tiče Kosova, pravda i Rusija su na strani Srbije, rekao je potpredsednik ruske vlade i dodao je potrebno naoružati se strpljenjem i ne priznavati nezavisnost, što ni Rusija nikada neće uraditi.

Predsednik Nikolić je zatražio od Rogozina, navodi se u saopštenju, da prenese predsedniku Putinu zahvalnost zbog podrške u Savetu Bezbednosti, kada se glasalo o Rezoluciji o Srebrenici i podršci da se ne dozvoli prijem Kosova u Unesko.

Istovremeno je zatražio od Rogozina da pomogne srpskim privrednicima da plasiraju proizvode na rusko tržište i da pozove investitore da ulože u Srbiju.

Rogozin, koji boravi u višednevnoj poseti Srbiji, posetio je Specijalnu brigadu u Pančevu kao i Vojni muzej na Kalemegdanu, zaključuje se u saopštenju.

(Tanjug)

 

Check Also

SRBIJA ODOBRAVA VAKCINACIJU DECE OD 12 DO 15 GODINA? U TOKU JE RIGOROZNA PROVERA! EVO ŠTA SLEDI!

Za nekoliko dana se može očekivati odobrenje Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) za …