Home / AKTUELNO / NADOLAZE REKE U BEOGRADU: SAVA SUTRA PROBIJA GRANICU ODBRANE OD POPLAVA- EVO KOJI SU DELOVI NAJUGROŽENIJI

NADOLAZE REKE U BEOGRADU: SAVA SUTRA PROBIJA GRANICU ODBRANE OD POPLAVA- EVO KOJI SU DELOVI NAJUGROŽENIJI

Vodostaj na rekama u Beogradu nastavlja da raste. Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) danas je Sava na 480 centimetara, a već sutra će biti probijena granica redovne odbrane od poplava (500 cm).

„Redovna odbrana od poplava se proglašava kada vodostaj na reci dostigne propisanu granicu i ima tendenciju daljeg porasta. Redovnu odbranu od poplava proglašava nadležni vodoprivredni centar i ona podrazumeva neprekidno osmatranje i praćenje stanja odbrambenih nasipa i objekata“, stoji u objašnjenju RHMZ.

Prema prognozama Sava će sutra biti na „koti 502“, a u petak oko 525 centimetara. To je, ipak, još daleko od granice vanredne odbrane od poplava koja se proglašava kada je voda visine šest metara.

Slična situacija je i na Dunavu. Granica redovne odbrane od poplava (550 cm) trebalo bi da bude probijena u sredu, a u Pančevu (530 cm) dan ranije. Ipak, barem do kraja nedelje ne očekuje se dramatičan rast reka u prestonici.

Međutim, to ne znači da neki delovi neće biti pod vodom. To se pre svega odnosi na potez kod Kule Nebojša, a izvesno je da će biti poplavljen i deo biciklističke staze na Adi Ciganliji, kod marine, pošto voda u tom delu rapidno nadolazi.

REKORDAN VODOSTAJ IZ 2006.

Tokom poplava 2014. godine nije zabeležen i rekordan vodostaj kada su reke u prestonici u pitanju. Tada je, naime, vodostaj Save u Beogradu dostigao nivo od oko 600 centimetara. U meteorološkim knjigama ostao je zapisan 16. april 2006. kada je vodostaj Save u prestonici bio 738 centimetara, a Dunava 783.

Check Also

SJAJNA VEST ZA GRAĐANE SRBIJE! NOVAC LEŽE NA RAČUNE: STIŽE NOVA POMOĆ, A OVO JE SPISAK DATUMA SVIH UPLATA!

Zbog dobrih rezultata, država će svim penzionerima moći da u februaru, najkasnije u martu 2022. …