Home / AKTUELNO / NAKON DOGOVORA U BERLINU, AUSTRIJA BESNA: Poslaćemo vojsku…

NAKON DOGOVORA U BERLINU, AUSTRIJA BESNA: Poslaćemo vojsku…

Austrijska vlada saopštila da je spremna da preduzme mere zaštite svoje granice posle restrikcije ulaska migranata o kojem se dogovorila susedna Nemačka.

U Nemačkoj je taj dogovor postignut u sklopu rešavanju krize vlade u Berlinu.

Ukoliko nemačka vlada potvrdi dogovor, „mi ćemo biti primorani da preduzmemo mere kako bismo sprečili nelagodnosti Austriji i njenom narodu“, navodi se u saopštenju vlade u Beču.

Dodaje se da je Austrija spremna da štiti granice posebno na jugu, sa Italijom i Slovenijom.

Nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer koji je u sukobu s kancelarkom Angelom Merkel oko migrantske politike izjavio je kasno sinoć da je postigao dogovor s njom o tom pitanju.

Postignut kompromis predviđa da u budćnosti oni koji traže azil a dolaze u Nemačku, budu poslati u tranzitne centre na granici a ne po centrima širom zemlje.

Kada im se slučaj razmotri, biće prebačeni u druge zemlje EU gde su prvo stigli. Taj transfer će biti organizovan u sklopu dogovora s tim zemljama.

Zehofer je rekao da će kompromis „sprečiti ilegalnu imigraciju na granici izmedju Nemačke i Austrije“.

O kompromisu koji je postignut izmedju Hrišćansko-demokratske unije (CDU) nemačke kancelarke i Hrišćansko-socijalne unije (CSU), sestrinske stranke CDU, treba još da se izjasni treći partner u vladajućoj koaliciji, Socijaldemokratska partija (SPD).

Check Also

POSLE SLUČAJA „JOKIĆ“- NOVI PROBLEM ZA SRBIJU!?

Košarkaška reprezentacija Srbije će i definitivno biti bez Bogdana Bogdanovića u kvalifikacijama za Olimpijske igre, …