Home / TEMA DANA / Trgovinski rat sa SAD je počeo a Kina se sprema i na odgovor američkoj floti..

Trgovinski rat sa SAD je počeo a Kina se sprema i na odgovor američkoj floti..

Kineska mornarica imaće sedam nosača aviona, umesto četiri, do 2025. godine, zbog programa odbrane koji se trenutno razvija, navodi se u jednom članku u časopisu The Diplomat.

Kineska mornarica planira da izgradi tri velika nosača aviona pored Liaoninga, broda izgrađenog u SSSR-u pre nego što je kupljen i adaptiran od strane Kineza. Ovi pomenuti brodovi se nalaze u različitim fazama razvoja i izgradnje, ali Tip 001A, prvi nosač aviona proizveden u Kini, već je prošao prve testove na moru.

Iako je dodatak od četiri nosača aviona u floti do 2025. godine već obeshrabljujući izgled za SAD i njihove azijske saveznike, moguće je da će taj broj porasti na sedam.

Sa više nosača aviona, Peking bi se mogao izjednačiti sa američkim mornaričkim snagama u vodama u blizini Kine. Vašington trenutno ima 20 brodova te vrste, od kojih su njih 11 super teški nosači aviona, a 9 su amfibijski napadački brodovi.

Pored strateških nosača aviona, kineska morarica je takođe započela konstrukciju tri amfibijska napadačka broda – ratni brodovi od 40.000 tona otprilike iste veličine kao francuski nosač aviona Šarl de Gol.

“Kako je američka mornarica sve više raspršena između različitih frontova i namerava da intenzivira svoje angažovanje na Bliskom istoku usled eskalacije tenzija sa Iranom, izjednačavanje sa kineskom flotom od sedam nosača aviona će biti vrlo težak zadatak“.

Vredi napomenuti da kineski gorepomenuti planovi za proširenje njihove mornarice treba da budu implementirani za samo sedam godina. Kako je kineski vojni budžet porastao za oko 7 odsto na godišnjem nivou, analitičari ističu: “Kineska mornarica ima mogućnost da nakon 2025. godine ima više nosača aviona, kako napadačkih brodova tako i većih konvencionalnih brodova.“

Webtribune.rs

Check Also

SRPSKI PATRIJARH O VLASTIMA U CG: „IZDALI SU AMFILOHIJA..“

Patrijarh srpski Porfirije kritikovao je vlast u Crnoj Gori koja je, kako je rekao, izneverila …