Home / AKTUELNO / NAKON NESTANKA OD PRE 5 DANA, GRUEVSKI OTKRIVEN U MAĐARSKOJ.. EVO ŠTA SE DEŠAVA…

NAKON NESTANKA OD PRE 5 DANA, GRUEVSKI OTKRIVEN U MAĐARSKOJ.. EVO ŠTA SE DEŠAVA…

Nakon što je nestao pre pet dana, zbog zatvorske kazne na koju je osuđen, bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski javio se iz Budimpešte.

“Ja sam u Budimpešti i zatražio sam politički azil od vlasti u Mađarskoj“, napisao je Gruevski na svom profilu na Fejsbuku. On je dodao da je poslednjih nekoliko dana dobijao pretnje smrću.

Nije, međutim, jasno kako je došao do Mađarske, budući da je pod posebnim merama obezbeđenja zbog procesa koji se protiv njega vode, ali i činjenice da mu je pasoš oduzet još u julu prošle godine.

“Uvek ću ostati veran Makedoniji. Nikada neću odstupiti“, poručio je Gruevski, za kojim su makedonske vlasti raspisale poternicu, nakon što nisu uspeli da mu uruče poziv na izdržavanje pravosnažne kazne zatvora od dve godine zbog malverzacija prilikom kupovine blindiranog “mercedesa”.

Naime, bivši makedonski premijer Nikola Gruevski nalazi se na poternici zbog neodazivanja na odsluženje dvogodišnje zatvorske kazne, na koju je pravosnažno osuđen u okviru “afere mercedes”.

Do sada nije bilo poznato gde se nalazio Gruevski, koji se pojavljuje kao osumnjičeni u još tri slučaja koje je otvorilo Specijalno tužilaštvo.

Advokatski tim koji zastupa Gruevskog ranije danas je saopštio da je predsednik Đorđe Ivanov “poslednja šansa” njihovom klijentu da izbegne dvogodišnju zatvorsku kaznu. Ivanov se, međutim, za sada nije oglašavao, ni nakon prošlonedeljenih poziva grupe građana da pomiluje bivšeg premijera.

Makedonska policija pretražila je u ponedeljak kuću bivšeg premijera Nikole Gruevskog, a biće pretraženo još nekoliko lokacija, izjavio je danas makedonski ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski.

(B92,Tanjug)

Check Also

RATNE SCENE IZ NOVOG SADA: GRADSKA KUĆA ZASUTA MOLOTOVLjEVIM KOKTELIMA, POLICIJA KAMENICAMA (VIDEO)

Nezadovoljni građani koji su se okupili na protestu u Novom Sadu polako se razilaze dok …