Home / AKTUELNO / RUSIJA ĆE PODRŽATI PRIZNANJE KOSOVA: Evo šta stoji iza najave koja je uzdrmala Srbiju…

RUSIJA ĆE PODRŽATI PRIZNANJE KOSOVA: Evo šta stoji iza najave koja je uzdrmala Srbiju…

Britanski novinar Tim Džuda ocenio da bi Rusija imala velike koristi ako bi rezultat pregovora Beograda i Prištine bilo priznanje Kosova i razmena teritorija.

„Rusija bi mogla da iskoristi taj presedan u pokušaju da obezbedi slične dogovore za secesionističke teritorije koje su pod njenom kontrolom u Moldaviji (Pridnjestrovlje) i Gruziji (Južna Osetija i Abhazija)“, rekao je Džuda za agenciju Beta.

Komentarišući susret predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Kosova Hašima Tačija tokom obeležavanja 100. godišnjice primirja u Prvom svetskom ratu, u nedelju u Parizu, Džuda je podsetio da je „2014. kada je Rusija uzela Krim, Putin naveo Kosovo kao presedan“.

„Dakle, logično je da bi i u budućnosti koristio Kosovo u rusku korist“, dodao je.

Džuda je ocenio da je susret Tačija i Putina u Parizu znak da bi Rusija podržala ideju o razmeni teritorija.

„Putin je rekao da će podržati sve što se Srbija i Kosovo dogovore… Da je bio protiv, rekao bi to jasno, kao (nemačka kancelarka Angela) Merkel, ali on je rekao da će podržati šta god se (Beograd i Priština) dogovore. A to je srž onoga o čemu se sada razgovara“, kazao je Džuda.

Po oceni britanskog analitičara, poruka koja se susretom Putin – Tači šalje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću jeste: „Nastavi“.

Za Putina, kako je dodao, savršeno ima smisla da podrži promenu granica u slučaju Kosova, posebno pošto je Rusija priznala Južnu Osetiju i Abhaziju a sada ima problem s Ukrajinom.

„Kada bi nekako i drugi mogli da prihvate promenu granica, to bi bio izlaz za njega (Putina) i način za Rusiju da legalizuje otimanje teritorija od susednih država“, rekao je Džuda iako, kako je dodao, ne veruje da će se stvari tako završiti po Putina.

On je dodao da ne treba zaboraviti da se Putin brine za svoje interese, a ne za interese Srbije.

(Beta)

Check Also

ŠOK ANALIZA NEMAČKOG ANALITIČARA: IDUĆE GODINE ODLAZI MERKEL- POČINJE ALIJANSA SA RUSIJOM I KINOM- OVO SE SPREMA SAD

Nemački politički analitičar Alekander Rar smatra da će 2021. godina biti prekretnica za Nemačku. Iako …