NAKON URAGANA AMERICI PRETI NOVA KATASTROFA: Posle razornog zemljotresa u Meksiku, na redu je Kalifornija, evo zašto…

zemljotres

Kalifornija bi se mogla suočiti sa velikim zemljotresom, jer naučnik upozorava da bi potencijalno katastrofalan rased San Andreas mogao pući nakon smrtonosnih potresa u Meksiku.

U danima nakon snažnog zemljtoresa u Meksiko Sitiju magnitude 7,1 koji je ubio više od 200 ljudi, Kalifornija je takođe bila pogođena sa nekoliko manjih potresa – sa najmoćnijim registrovanim na 3,2.

Ispod Kalifornije se pacifičke i severnoameričke tektonske ploče kreću prema severu – iako se pacifička kreće brže, što dovodi do stvaranja napetosti.

Moćan zemljotres 1857. godine je oslobodio neki od ovih pritisaka, ali je potrebno da još mnogo bude otpušteno, a Robert Grejvs, istraživački geofizičar u Američkom geološkom istraživanju (USGS), sugeriše da bi Veliki zemljotres mogao kasniti deset godina.

On je za Raw Story rekao: “Rased San Andreas u južnoj Kaliforniji je poslednji veliki zemljotres imao 1857. godine (magnitude 7,9).“

“Studije koje su datirale od pre velikih smetnji duž raseda pokazuju da je u proteklih 1.000-2.000 godina bilo oko 10 velikih zemljotresa… prosečno vreme između ovih potresa je bilo oko 100-150 godina.“

Iako Meksiko Siti i Kalifornija nisu na istim linijama raseda, Metju Blaket, viši predavač fizičke geografije i prirodnih opasnosti na Univerzitetu Koventri, kaže da je to sličan sistem i da može biti znak stvari koje dolaze.

On je rekao: “To je drugačiji sistem.“

“Ali sistem koji uzrokuje ove potrese u Meksiku je u velikoj meri sličan onome što se dešava u Kaliforniji.“

Međutim, Džon Belini, još jedan geofizičar u USGS, umirio je strahove i rekao da nisu svi manji potresi znak da dolazi Veliki.

On je rekao: “Izgleda kao normalna aktivnost; oni su svuda.“

“Ne možemo predvideti ili prognozirati zemljotrese.“

“Ponekad pre velikog zemljotresa ćete imati mali predstojeći potres ili dva, ali ne znamo da su to ti potesi sve dok se ne dogodi veliki potres.“

Kalifornija je uzdrmana sa 28 potresa u samo 24 sata u nedelju, što je izazvalo strahove da “veliki“ vreba u američkoj državi.

A sada stručnjaci upozoravaju da se šansa za zemljotres magnitute 8, ili veći, da udari u narednih 30 godina duplo povećala od 2008. godine.

Potencijalni zemljotres bi oštetio vodovod u gradu i trebalo bi do šest meseci da se to popravi.

Specijalni seizmični savetnik gradonačelnika u Los Anđelesu, dr Lusi Džons, je rekla: “Za takvo oštećenje našeg vodovodnog sistema bi bilo potrebno i do 6 meseci da se voda vrati u naše domove.“

Webtribune.rs

 

  • Trla baba dlan

    Ajde bre više već jednom

  • Dusko Grujic

    Mozda treba da pitate baba Vangu,ona ce pre da vam kaze sta ce se desiti.Ionako ste otisli u tri lepe,surujete sa satanom, prepotentni ste itd.Sve sto vas snadje zasluzili ste.Daj Boze da se nadje dovoljno ljudi u veri, pa da preteknete.Ovako ste pukli ko bas. tek vam sledi pakao.Niste smeli da nam se zamerate,sada berite ono sto ste posejali.Srecno