Home / U FOKUSU / UDARNA VEST! Najvažniji američki saveznik prelazi na Putinovu stranu- Za ovo spremni da plate preko 3 milijarde dolara… (VIDEO)

UDARNA VEST! Najvažniji američki saveznik prelazi na Putinovu stranu- Za ovo spremni da plate preko 3 milijarde dolara… (VIDEO)

500

Ruski predsednik Vladimir Putin i kralj Saudijske Arabije Salman ibn Abdulaziz el Saud razgovarali su o situaciji u Siriji, Iraku, Jemenu kao i o situaciji u Persijskom zalivu i o sporazumu na Bliskom istoku, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov nakon sastanka dvojice lidera.

– Ruski predsednik i saudijski kralj imali su duboku razmenu mišljenja o najvažnijim aspektima situacije na Bliskom istoku i u severnoj Africi. Posebno akcenat je stavljen na Siriju, Irak, Libiju, Jemen, situaciju u Persijskom zalivu i izraelsko-palestinski sporazum, rekao je Lavrov, prenosi Tass.

Lavrov je naglasio da su dve zemlje potpisale važne i značajne trgovinske sporazume i da su se dogovorile da sarađuju u atomskoj energetici.

Precizirao je da je potpisan sporazum o saradnji u istraživanju kosmosa, zatim, dokument koji je utvrdio „vozni red“ trgovinsko-ekonomske i naučno-tehničke saradnje i još više od 10 drugih dokumenata, a jedan od njenih predviđa i formiranje međudržavne komisije za saradnju u gradnji železnica.

Kako je prethodno preneo Rojters, kralj Saudijske Arabije danas je u Moskvi na početku razgovora sa ruskim predsednikom izjavio da teritorijalni integritet Iraka mora da bude očuvan.

Krajem prošlog meseca u iračkom Kurdistanu održan je referendum čije rezultate zvanični Bagdad ne priznaje kao zakonite. Ipak, nezavisnost Iračkog Kurdistana ima snažnu političku, ali i vojnu podršku Tel Aviva.

Salman je poručio i da Iran mora da prestane da se meša na Bliskom istoku.

– Naglašavamo da sigurnost i stabilnost zalivskog regiona i Bliskog istoka predstavlja hitnu i neophodnu potrebu radi postizanja stabilnosti i sigurnosti u Jemenu. To bi od Irana zahtevalo da odustane od mešanja u unutrašnja pitanja regiona, da se odrekne akcija koje destabilizuju situaciju u ovom regionu, rekao je Salman.

Prema njegovim rečima, za sukobe u Siriji mora da bude pronađeno rešenje koje će omogućiti da ta država ostane jedinstvena.

Kralj Salman naglasio je da međunarodna zajednica mora da preduzme odgovornost za ono što se dogodilo zajednici muslimanskog naroda Rohingja u Mjanmaru.

Na kraju prvog dana posete saudijskog kralja, Dmitrij Rogozin, koji je i dočekao arapskog suverena, otkrio je da Saudijska Arabija želi da za svoju armiju kupi ruske zenitne raketne sisteme S-400 u vrednosti preko tri milijarde dolara.Tanjug, fakti.org

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …