Home / AKTUELNO / NAPADNUTA RUSKA VOJNA BAZA U SIRIJI!

NAPADNUTA RUSKA VOJNA BAZA U SIRIJI!

 Teroristi koje su na Zapadu proglasili za `ustanike` i borce za `demokratsku Siriju` – ponovo su tukli Hmejmim, rusku avio-bazu kod Latakije. Tačnije: pokušali su da tuku.

Šef ruskog Centra za mirenje sukobljenih strana u Siriji,  Viktor Kupčišin, izjavio je da ni razaranja ni postradalih nije bilo. pa precizirao:

„Bio je to napad reaktivnim projektilima, ali ga je naša PVO u potpunosti odbila. Projektili su ispaljivani iz okoline naselja Zavija koje se nalazi u provinciji Idlib – unutar `zone deeskalacije`. Taj deo provincije je pod kontrolom Džebhat an-Nusra koja se proglasila za Hajat Tahrir aš-Šam“.

Prema njegovim rerčima, bilo je ispaljeno ukupno 36 projektila, a vatrom je upravljano preko dronova..

Kupčišin je upozorio da se situacija u pomenutoj `zoni deeskalacije` jako pogoršala.

Prefarbani nusrovci pokušali su napad na Hmejmim i 2. maja, samo što su tada gađali sa pozicija oko naselja  Kaliat El-Mudik i Bab Atika.

Tokom aprila su napade na Hmejmim pokušavali čak 12 puta. Svi ti napadi bili su odbijeni, a ruske rakete su uništile svih 12 dronova koji su korišćeni za te napade.

Vojni vrh u Moskvi odlučio je – zbog svega – da u zaštitu baze Hmejmim uključi i svoje najmodernije sisteme za radioelektronsku borbu.

Rat u Siriji počeo je 2011-te.

Rusija se u njega – na poziv zakonite sirijske vlasti – uključila ujesen 2015-te.

Sirijski predsednik Bašar Asad izjavio je pre neki dan da je spoljni rat protiv njegove zemlje i dalje u toku,  samo što se sada vodi pomoću sankcija i ekonomske blokade.

(Fakti)

Check Also

UDARNO! SPECIJALCI ROSU SA OKLOPNJACIMA KRENULI NA SRBE? (VIDEO)

Nove jedinice tzv. ROSU krenule su večeras ka administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje. Oklopna vozila …