Home / TEMA DANA / UDARNA VEST! ZAVRŠENI IZBORI- SEVERNA MAKEDONIJA POSTAJE ISTOČNA ALBANIJA!

UDARNA VEST! ZAVRŠENI IZBORI- SEVERNA MAKEDONIJA POSTAJE ISTOČNA ALBANIJA!

Zahvaljujući albanskim glasovima, na predsedničkim izborima pobedio je Stevo Pendarovski, zajednički kandidat SDSM i albanske DUI. Albanci sada imaju premijera, šefa parlamenta i predsednika države!

Albanci su preuzeli celu Severnu Makedoniju, Zahvaljujući njima, na predsedničkim izborima u nedelju pobedio je Stevo Pendarovski, zajednički kandidat Socijaldemokratske stranke Makedonije (SDSM) i najveće albanske partije Demokratske unije za integracija (DUI).

On je dobio 51.7 odsto glasova, a njegova protivnica iz opozicione VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska Davkova 44.7 procenata. Sada Šiptari u Severnoj Makedoniji imaju svoje ljude na najbitnijim funkcijama – predsednika zemlje, šefa parlamenta i premijera.

Pendarovski je na izborima osvojio samo 58.499 glasova više nego Siljanovska Davkova. To su, kako se procenjuje, bili glasovi opozicionih albanskih partija Besa i Alijansa za Albance, koje u prvom krugu nisu podržale Pendarovskog, već su imale svog kandidata.

Takođe, statistika pokazuje da je Pendarovski dobio i mnogo manje mesta nego Siljanovska Davkova, ali je odneo pobedu u svim onim opštinama i gradovima u kojima većinsko stanovništvo čine Albanci. Kandidatkinja VMRO-DPMNE je, s druge strane, dobila u svim mestima gde je većinsko stanovništvo makedonsko. Tako su Albanci izvojevali pobedu kandidatu iz SDSM, koji predvodi njihova marioneta Zoran Zaev.

Toga je svestan i sam Pendarovski, koji je u nedelju uveče proglasio pobedu rekavši hvala na makedonskom, ali i na albanskom jeziku.

Njegov trijumf na izborima Albanci su proslavili kao svoj. Poslanik iz redova albanske DUI Artan Grubi poručio je da su ta stranka i njen lider Ali Ahmeti, inače osnivač OVK i bivši vrhovni komandant njene frakcije u Makedoniji ONA, pravi pobednici predsedničkih izbora.

– Ali Ahmeti i DUI izabrali su predsednika Sobranja Taljata Džaferija, Ali Ahmeti i DUI su izabrali premijera Zorana Zaeva i Ali Ahmeti i DUI su izabrali predsednika države Stevu Pendarovskog. Bez Alija Ahmetija i DUI ništa ne bi bilo postignuto – istakao je Grubi.

Međutim, pobeda Pendarovskog izgleda zastrašujuće svima osim Albancima. Predsednik Demokratske partija Srba u Severnoj Makedoniji Ivan Stoilković kaže da su predsednikčki izbori pokazali da 25 odsto Albanaca vlada celom zemljom.

– Albanci su od tobože ugrožene manjine došli do toga da upravljaju Severnom Makedonijom. U praksi to posle dve godine vladavine Zorana Zaeva izgleda ovako: Mi Albanci ćemo reći ko će biti predsednik vlade, predsednik Sobranja i predsednik, kako oni kažu “vaše države” – naveo je Stoilković. On je dodao da se pokazalo ko je politički gazda u Skoplju.

– Promena imena je samo početak onoga što čeka Severnu Makedoniju u narednom periodu. Konkretnije, čeka nas funkcionalna federalizacija jer na duži vremenski rok neće moći da bude ignorisana volja većinskog makedonskog naroda – smatra Stoilković.

(Srbija Danas)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …