Home / AKTUELNO / NAPADNUTA VELIKA BRITANIJA! Nova IRA obnavlja stari sukob (VIDEO)

NAPADNUTA VELIKA BRITANIJA! Nova IRA obnavlja stari sukob (VIDEO)

Policija je uhapsila još dvojicu muškaraca zbog sumnje da su povezani sa eksplozijom automobila-bombe u Londonderiju, u Severnoj Irskoj, čime je broj uhapšenih porastao na četiri, saopštili su zvaničnici.

Prema njihovim rečima, policija istražuje da li je ekstremistička grupa „Nova IRA“ odgovorna za taj napad.

Kako objašnjava Rojters, dvojica muškarca u dvadesetim godinama zadržana su u pritvoru nekoliko sati nakon eksplozije, a potom su uhapšena još dvojica, starosti od 34 i 42 godine.

U eksploziji automobila-bombe nije bilo povređenih.

„Srećom, niko nije stradao, ali je to očigledno bio veoma značajan pokušaj da se ubiju ljudi ovde u ovoj zajednici“, rekao je pomoćnik šefa policije Mark Hamilton na konferenciji za novinare.

On je dodao da je glavni fokus istrage na „Novoj IRA“, jednoj od malobrojnih ekstremističkih grupa koje se protive mirovnom sporazumu iz 1998. godine kojim je u najvećoj meri okončano trodecenijsko nasilje u toj britanskoj pokrajini.

Ta grupa je sporadično izvodila napade proteklih godina.

Policija u Severnoj Irskoj i Republici Irskoj, koja je članica EU, upozorila je da bi povratak na „čvrstu granicu“ između dve zemlje nakon Bregzita, mogao da dovede do napada ekstremističkih grupa.

Pogledajte video:

(Tanjug)

Check Also

RUSKI „TERMINATOR“ UŠAO U DONBAS! (VIDEO)

Tokom ruske specijalne operacije na ukrajinskoj teritoriji, pravi snimci sa lica mesta periodično se pojavljuju …