Home / AKTUELNO / Nariškin: Rusija neće ostaviti Srbiju na cedilu; Gojković: Srbija nikad neće uvesti sankcije Rusiji

Nariškin: Rusija neće ostaviti Srbiju na cedilu; Gojković: Srbija nikad neće uvesti sankcije Rusiji

Predsednik Državne dume Sergej Nariškin preneo je danas predsednici srpskog parlamenta Maji Gojković da Rusija posle odustajanja od gasovoda „Južni tok“ neće ostaviti Srbiju na cedilu u pogledu energetske bezebdnosti.

500

Sagovornici su razgovarali su i o projektu „“Južni tok“ a Gojković je rekla da je Srbija sa žaljenjem primila vest o odustajanju od tog projekta, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Nariškin je naveo da je Rusija učinila sve što je mogla da se taj projekat realizuje, „a da Vlada Rusije razmatra alternative kako bi omogućila energetsku bezbednost tom delu Evrope i da neće ostaviti Srbiju na cedilu“.

Gojković i Nariškin istakli su i da su odnosi dve zemlje tradicionalno dobri i prijateljskii da su i Srbija i Ruska Federacija opredeljene za dalje jačanje odnosa u svim oblastima.

Nariškin je rekao da odnosi između Srbije i Rusije dosežu i do strateškog nivoa, i da je tome doprinela i nedavna poseta predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina Beogradu.

Gojković je naglasila da dve države i dva naroda kroz istoriju imaju prijateljske odnose, „a da i danas postoji veliki interes za saradnju, posebno u oblasti ekonomije“.

Nariškin je zahvalio Srbiji na tome što se nije pridružila sankcijama koje su uvedene prema Rusiji navodećio da sankcije nanose štetu svima.

Gojković je navela da Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, „jer ne smatra da se otvorena pitanja mogu rešavati na taj način“.

Ona je rekla da je prioritet Srbije članstvo u EU i da je Srbija posvećena procesima integracije, navodi se u saopštenju.

Gojković se potom obratila poslanicima Državne dume i istakla da Srbija želi dalji razvoj strateškog partnerstva sa Rusijom.

Ona je navela da je prioritet Srbije članstvo u EU ali da to opredeljenje nije smetnja daljem razvoju bratskih odnosa sa Rusijom.

„Na nama poslanicima je zadatak da međusobne odnose čuvamo, negujemo i unapređujemo“, rekla je Gojković, koja se sastala i sa članovima grupe prijeteljstva Državne dume sa Srbijom.

(Tanjug)

Check Also

KINESKI EKSPERTI POSTAVILI ZAPANJUJUĆE PITANJE POSLE SLETANJA NA MESEC: “DA LI STE VI OVDE IKADA BILI”?

Uspešno sletanje na prirodni satelit Zemlje kineske svemirske stanice “Chang’e-4” dovelo je u pitanje verodostojnost …