Home / AKTUELNO / NAROD I OPOZICIJA UPALI NA SEDNICU: TAJKUN I VESIĆ HOĆE DA SRUŠE NAJSTARIJI DEO BG (VIDEO)

NAROD I OPOZICIJA UPALI NA SEDNICU: TAJKUN I VESIĆ HOĆE DA SRUŠE NAJSTARIJI DEO BG (VIDEO)

Javna rasprava o izmenama Plana detaljne regulacije za Kosančićev venac, organizovana je samo forme radi jer je odluka već doneta, pošto predsednik Komisije za planove Skupštine grada Beograda, Marko Stojčić, nije želeo da odgovori na kako na pitanja građana, koji živeo u ovom delu grada, tako i na primedbe predstavnika opozicije i grupe građana.

Tokom rasprave, koja je održana u prostorijama Gradska uprave Grada Beograda, gradski urbanista je rekao da ne želi da odgovarana primedbe jer ne želi da se osvrće na politička pitanja.

Ovim planskim dokumentom predviđeno je rušenje objekata za koje je procenjeno da su „bez vrednosti sa stanovišta službe zaštite“, a među njima je zgrada Zavoda za komunalne delatnosti „Sigmaprojekt“, građevine sa neparne strane Kosančićevog venca i objekti između Velikih i Malih stepenica.

Izmena plana podrazumeva i povezivanje Karađorđeve i ulice Kosančićev venac, gradnju Gradske galerije i Memorijalnog centra Narodne biblioteke, ali i hotela i stambene zgrade.

Glavne zamerke pre održavanja javne sednice bile su da će čuveni pejzaž srca Beograda biti trajno uništen gradnjom hotelske zgrade i stambene zgrade, kao i da se zbog fokusa na savremenu arhitekturu, istorijsko jezgro biti u neskladu.

Takođe, prisutni su zamerili su gradnju zgrade za Ansambl „Kolo“, jer kako tvrde, oni više nisu ustanova kulture.

Predstavnica Srpskog pokreta Dveri Nada Gladović je u izjavi FoNetu istakla da je investitor MD International 2015. godine tražio izmene plana i sada će se na toj parceli na 20.800 kvadrata izgraditi stambeni i hotelski objekat, umesto prvobitne kulturne namene tog prostora.

„Taj investitor je dao tri miliona dinara, to je oko 25 hiljada evra, evo da se mi skupimo, da damo 25 hiljada i da kupimo toliku parcelu na prostoru od kulturnog značaja“, rekao je FoNetu aktivista Udruženja građana Bitka za Košutnjak Dejan Jovanović.

„Kako je dozvoljeno da investitor u srcu grada iskoristi 100 odsto parcele, gde je predviđeno da mora biti bar 15 odsto zelenila u dodiru sa tlom?“, pitala je na raspravi Gladović.

Ona postavila i pitanje ko je odgovoran za pucanje zgrada poput one na Vračaru.

Odgovoran je investitor, rekao je Stojčić i naglasio da će u slučaju zgrade na Vračaru sanaciju i izgradnju finansirati Grad, koji će naknadno to regulisati sa investitorom.

Iako je bilo najavljivano da će biti organizovano još nekoliko javnih sednica kako bi se obezbedilo prisustvo svih zainteresovanih sugrađana, kako navodi Stojčić, ipak ih neće biti jer kako tvrdi nije bilo tolikog interesovanja, tako da će posle ovog uslediti zatvorena sednica i potom usvajanje.

(srbin.info)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …