Home / AKTUELNO / NARODNA VEROVANJA NA GARAVU SREDU: Za običaje na današnji dan verovatno nikada niste čuli!

NARODNA VEROVANJA NA GARAVU SREDU: Za običaje na današnji dan verovatno nikada niste čuli!

U sklopu uskršnje svetkovine su u sva tri dana po Uskrsu – koji se nazivaju svetlim danima – i obredne povorke.

srbija- sveci

Na garavu sredu (ove godine 15. aprila) neženje starije od trideset, nagarave se po licu, i u pratnji svirača, vuku kroz selo panjeve.

Tako, na uskršnji ponedeljak (svetli ponedeljak) u mnogim naseljima su išle krstonoše, povorke čiji je ophod priređivan zarad bogate letine.

Ponegde još, kao u jugoistočnoj Srbiji, mogu se i u ovom veku sresti devojke – povorke kraljica, a u fruškogorskim selima muška družina polivača, ili vesela bratija, sa buretom na kolima, čiji je “polivački kolač” – vino.

No, današnja sreda se u severnom Banatu naziva garava sreda. Naziv je dobila po vedroj povorci koja se kreće po naselju.

U povorci su isključivo neoženjeni mladi ljudi do tridesete godine, to jest momci poodmaklih godina koji se još nisu oženili. Oni idu uz pratnju svirača i kroz selo vuku – panj.

Običaj da na garavu sredu neoženjeni budu, ovako javno, nagaravljeni, održao se do pred Drugi svetski rat. U ovom običaju, koji je vedar koliko i živopisan, odslikano je jedno zdravo narodno uverenje o potrebi i smislu braka.

(Telegraf.rs)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …