Home / AKTUELNO / NASA šalje podmornice na Saturnov satelit Titan..

NASA šalje podmornice na Saturnov satelit Titan..

NASA je objavila da je započela pripreme za lansiranje u kosmos – podmornice!

Kako prenosi magazin Fluid Phase Equilibria, biće to „specijalna podmornica“ koja u narednih 20 godina treba da stigne do Saturnovog satelita Titana.

Dugo se smatralo da u celom Sunčevom sistemu okeani postoje samo na Zemlji, a onda se ispostavilo da ih imaju i sateliti Jupitera, Saturna i Neptčuna. Verovatno i Pluton, samo što su skriveni ispod leda.

Razlika je u tome što su Titanova mora (okeani) – smesa metana i etana sa značajnim primesama azota. Temperatura njegove „vode“ je veoma niska – minus 170 stepeni Celzijusa. Pritisak na površini Titana je 1,5 bar, a temperatura „vazduha“ – 93 Kelvina.

Zato je američka kosmička agencija i stvorila u lagoratorijskim uslovima jedno takvo „more“. Sa amerom da se utvrdi sa čime bi se sve na Titanu suočila njena podmornica.

NASA planira, mada se još nije opredelila sa dizajnom podmornice, a nije ni sasvim sigurna da će takva misija biti moguća, želi da proveri hemijski sastav Titanovog „mora“, a i da utvrdi šta se skriva u njegovim dubinama.

Laboratorijom, odnosno radom grupe fizičara i hemičara, rukovodi jan Ričardson sa Vašingtonskog univerziteta. Njena centralna tačka je komora sa mešavinom tečnog metana i etana koja je ohlađena do krajnje niske temperature. Potom je prostorija sa tim mikro-morem ispunjena azotom.

U rastvor je ubačen specijalno konstruisani grejač jer Ričardsonov tim računa da će buduća podmornica zagrevati Titanovo „more“ oko sebe.

Ričardson i njegove kolege već su utvrdili da mešavina postaje gušća što je pod većim pritiskom i što je temperatura manja.

Zahvaljujući kosmičkoj sondi „Kasini“, čija misija se zabršila u septembru prošle godine, prikupljena je ogromna količina podataka o Titanu koji pokazuju da na njemu postoji oblačnost, „ostrva“ koaj su u nestajanju i „prastare reke“…

Check Also

Komanda Oružanih snaga Ukrajine: Rusi nas napadaju iz devet pravaca, odjednom!

Ruske jedinice napadaju ukrajinske oružane snage u Donbasu u devet pravaca. O tome je na …