Home / U FOKUSU / PLAN RUSIJE O SPAJANJU SVIH SRBA NA BALKANU U JEDNU DRŽAVU..

PLAN RUSIJE O SPAJANJU SVIH SRBA NA BALKANU U JEDNU DRŽAVU..

Piše: Mensur Osmović
„NOVA strategija Europske unije za zemlje zapadnog Balkana podigla je temperaturu u regiji prije svega zbog Srbije. Ta država očekivala je da će dobiti precizan rok za ulazak u članstvo EU i računala je da će to biti do 2025. godine, međutim… Europska unija, kako je prekjučer rečeno, želi proširenje na Zapadni Balkan, ali ne želi ulazak u EU nijedne države bez ispunjenja uvjeta.

Podvučeno je kako je bilo puno priče o 2025. godini „ali to nije krajnji rok, to je perspektiva”.

Sve ovo odmah je u Srbiji otvorilo prostor za priče o Euroazijskoj ekonomskoj uniji koja je otvorena za prijem te zemlje u svoje članstvo.

Beograd u tom Putinovom savezu vidi i Republiku Srpsku i izvjesno je da će to donijeti nove političke potrese u Bosni i Hercegovini.

U najkraćem, na sceni je žestoki rat između Europske unije i Rusije za Zapadni Balkan i potpunu kontrolu nad tim dijelom Europe. Za politički, ekonomski i financijski utjecaj bore se i Kina i Turska.

Iz NATO-a su nedavno saopćili svoj precizan stav: Zapadni Balkan je od strateškog značaja za taj savez.

Gdje je u svemu tome BiH i šta će biti s našom zemljom?

Kako nam kažu u sarajevskim diplomatskim krugovima, potpuno je jasno da će se BiH tresti sve dok službeni Beograd ne prizna državu Kosovo, dok ne prizna teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, a Europska unija je toga svjesna.

Prekjučer je predstavljena nova strategija EU za Zapadni Balkan, a jučer se Srbija bavila prošlomjesečnom izjavom ruskog predsjednika Vladimira Putina. On je kazao kako pregovori Euroazijske ekonomske unije i Srbije dobro napreduju i Srbija bi mnogo prije 2025. godine mogla postati članica tog saveza.

Za Beograd to znači i ulazak bh. entiteta Republika Srpska u savez uz citiranje Putinove izjave kako je najbolje rješenje da se Srbima u RS dozvoli pravo na samoopredjeljenje kao što su Amerikanci dozvolili uspostavu nezavisne države Kosovo.

Predsjednik Rusije podvukao je da Euroazijska ekonomska unija i kineski projekt „Jedan pojas-jedan put” mogu efikasno da se dopunjuju.

Zanimljiva je i još više znakovita i izjava Sergeja Željeznika, visokog dužnosnika Putinove stranke Jedinstvena Rusija. On je poručio da je sve što Moskva radi zapravo odgovor „na sve jače pritiske na Beograd i Banja Luku da odustanu od političkih, vojnih i ekonomskih veza sa Rusijom”.

Po nekim ruskim političkim analitičarima, iza svega stoji plan i namjera Moskve da podrži „ujedninjene svih Srba na Balkanu u jednu državu ako vlasti Srbije to žele”.

U svemu svakako je nezaobilazna uloga SAD i kako nam kažu naši izvori iz inozemne diplomatske zajednice u Sarajevu, može se očekivati ofanziva Washingtona kako bi „nezavršeni posao u BiH napokon bio završen”.

Ne otkrivaju kakvi bi potezi mogli uslijediti osim što kažu da će biti „oštri, efektni i efikasni”.

Ne treba smetnuti da je nedavno u američkom Kongresu bilo inicijativa da se hitno organizira „Dayton 2” za Bosnu i Hercegovinu. Na ovo je reagirao ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov stavom da je Moskva protiv uz objašnjenje kako „BiH ne bi izdržala jer bismo iznova počeli da razbijamo njenu državnost”.

Kako će na sve ovo reagirati najviši dužnosnici BiH koji su se, uzgred kazano zbog onog što rade popeli na vrh glave Europskoj uniji i SAD i koje zbog njih gube strpljenje, moglo bi biti jasnije do proljeća do kada se očekuju ozbiljni rezovi u BiH u režiji i organizaciji međunarodne zajednice.

Predsjednik SNSD-a i Republike Srpske Milorad Dodik bez ostatka se oslanja na Rusiju koja mu daje podršku za sve što radi, a uz njega je stao i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a i predsjedatelj Predsjedništva BiH. Kako stvari stoje, njih dvojica već sebe vide budućim članovima Predsjedništva BiH.

Predsjednik SDA i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović luta, a narodski kazano, „srce ga vuče” Turskoj koja je prešla na stranu Rusije.

(Dnevni list.ba)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …