Home / AKTUELNO / NASTAVLJA SE HAOS U MKAKEDONIJI: Nelegalno izabrani predsednik Sobranja hoće ključeve i pečat, sačekali ga specijalci i podmetnuta bomba

NASTAVLJA SE HAOS U MKAKEDONIJI: Nelegalno izabrani predsednik Sobranja hoće ključeve i pečat, sačekali ga specijalci i podmetnuta bomba

Talat Džaferi, koji je došao u zgradu makedonskog parlamenta, nije ušao u kabinet predsednika Sobranja, u kome se nalaze pečati za zvaničnu overu dokumenata.

makedonija

Džaferi, koji nema ključeve kabineta, zbog toga ne može da pošalje zvanično pismo makedonskom predsedniku Đorđu Ivanovu u kome bi ga obavestio da je u Sobranju obezbeđena parlamentarna većina, navode makedonski mediji.

Prema rečima pravnih eksperata, pečati koji se nalaze u kabinetu predsednika parlamenta Trajka Veljanovskog su neophodni da bi pismo Džaferija dobilo formu legalnog, zvaničnog dokumenta.

Mediji pod kontrolom SDSM, kako navodi skopski dnevnik Večer, objavili su da je Džaferi odustao od namere da uđe u kabinet Veljanovskog i da će biti u jednoj od susednih kancelarija.

Poslanik albanske partije DUI u Makedoniji Artan Grubi izjavio je da je Talat Džaferi dobio odgovor generalnog sekretara Sobranja da će se, prema Džaferijevom zahtevu, odrediti pošto odluka o izboru predsednika Sobranja bude objavljena u Službenom glasniku.

Džaferi je putem Arhive uputio zahtev generalnom sekretaru Sobranja da mu stvori uslove da počne da obavlja funkciju predsednika Sobranja.

Grubi je rekao da su podneli zahtev za objavu odluke o izboru predsednika Sobranja u Službenom glasniku i da očekuje da će se to uskoro i dogoditi, prenela je agencija MIA.

Poslanik DUI smatra da neće biti opstrukcije i nada se da će Službeni glasnik potvrditi odluku parlamentarne većine.

Džaferi, koji je prošlog četvrtka glasovima albanskih stranaka i SDSM-a izabran za predsednika parlamenta što je rezultiralo neredima u Sobranju, danas je preko Arhive uputio zahtev generalnom sekretaru da stvori uslove da počne da obavlja svoju funkciju kao predsednik Sobranja, objavio je portal Plusinfo.

Istovremeno dok Džaferi pokušava da preuzme vlast u Sobranju, poslanici VMRO DPMNE su se okupili u kabinetu predsednika Sobranja, zajedno sa predsedavajućim konstitutivne sednice Trajkom Veljanovskim.

Poslanik VMRO DPMNE Antonio Milošoski je preko svog profila na Fejsbuku poručio da Makedoniji “nije potreban nelegalni predsednik Sobranja, nelegalna vlada i stvaranje paralelnih institucija, koje mogu da izazovu štetne i nepopravljive posledice”.

Milošoski je izjavio da je neustavan, nelegalan i nelogičan izbor Talata Džaferija za predsednika Sobranja prvi ozbiljan presedan u Makedoniji.

Taj presedan znači kršenje zakonskih procedura, samo da bi se udvoljilo nečijim političkim i ličnim ambicijama, rekao je Milošoski novinarima.

“Političke partije, bile da su na vlasti ili u opoziciji, moraju da imaju principe. One moraju da budu zasnovane na Ustavu, zakonu i pravilima ko želimo da Makedonija bude stabilna zemlja koja može da napreduje i da radi u interesu građana”, kazao je Milošoski, preneo je portal “Plusinfo”.

On je dodao da svaki korak napravljen na putu demonstracije političkog nasilja bez poštovanja tih principa samo će produžiti političku krizu što, kako je istakao, nije u interesu ni države, niti građana.

Koalicija “Za bolju Makedoniju” i svi njeni poslanici su jednoglasno i jedinstveno došli do ovih zaključaka, kazao je Milošoski.

Prethodno su se poslanici VMRO-DPMNE i koalicije “Za bolju Makedoniju” okupili u predsedničkom kabinetu Trajka Veljanoskog, koji i dalje sedi na mestu predsednika Sobranja, javlja portal Vesti.mk.

Poslanici su na sastanku potvrdili stav da je pokušaj izbora predsednika parlamenta kršenjem Pravilnika i Ustava nelegitiman, prenosi MIA, a poslanik VMRO-DPMNE Antonio Milošoski je na Fejsbuku objavio fotografiju sa sastanku.

Sastanku prisustvuje većina članova parlamentarne grupe koalicije “Za bolju Makedoniju” VMRO-DPMNE i lider stranke Nikola Gruevski, kao i trenutni predsednik Sobranja Trajko Veljanski.

“Makedoniji u ovim teškim i osetljivim trenucima nije potreban nezakonit predsednik parlamenta, nezakonita vlada i stvaranje ozbiljnih političkih presedana u cilju uspostavljanja paralelnih institucija protivnih Ustavu koje mogu da izazovu štetne i neotklonjive posledice”, naveli su poslanici koalicije.

Takođe su ukazali da nikakvo političko nasilje i fizičko nasilje u parlamentu nisu opravdani.

Eksplozivna naprava nađena u Sobranju

U zgradi makedonskog Sobranja danas popodne je pronađena improvizovana eksplozivna naprava, prenose makedonski mediji.

Oko 17.30 časova šef obezbeđenja Sobranja je prijavio policiji da je u hodniku na prvom spratu pronađena naprava, javio je Radio Slobodna Evropa.

Prema nezvaničnim informacijama reč je o velikoj plinskoj boci na koju su povezani fitilj i petarda.

Za tv 24 vesti potvrđeno je da je takva naprava pronađena u Sobranju kao i da policija radi na rasvetljavanju slučaja.

Podsetimo, Talat Džaferi, je došao u zgradu makedonskog parlamenta, ali nije ušao u kabinet predsednika Sobranja, u kome se nalaze pečati za zvaničnu overu dokumenata.

Istovremeno dok Džaferi pokušava da preuzme vlast u Sobranju, poslanici VMRO DPMNE su se okupili u kabinetu predsednika Sobranja, zajedno sa predsedavajućim konstitutivne sednice Trajkom Veljanovskim.

Zgrada makedonskog parlamenta je pod jakim merama bezbednosti, a na parkingu je u stanju pripravnosti i pedesetak pripadnika specijalnih jedinica automatskim oružjem, šlemovima i štitovima.

(Tanjug,B92)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …