Home / AKTUELNO / Kina izvlači Grčku iz krize, stižu milijarde! Evo o čemu se radi..

Kina izvlači Grčku iz krize, stižu milijarde! Evo o čemu se radi..

kina- zlato- poluge

Pregovori Grčke i Kine o veoma izdašnom i dugoročnom sporazumu o ekonomskoj saradnji su u završnoj fazi, piše grčki list Katimerini.

U danu kada je glavna vest u grčkim medijima postizanje sporazuma Grčke i međunarodnih kreditora o novom setu reformi u zamenu za novu tranšu pomoći, Katimerini piše o sveobuhvatnom sporazumu sa Kinom, čija se vrednost meri milijardama.

Dogovor, za koji se očekuje da će obuhvatiti ne samo brojna specifična ulaganja već i mehanizam finansiranja, trebalo bi da bude zapečaćen na Forumu o međunarodnoj saradnji koji se u okviru kineske inicijative Put svile održava 14. i 15. maja u Pekingu.

Prema dostupnim informacijama, sporazum će biti trogodišnji i meri se milijardama.

Među projektima za koje postoji obostrani interes je stvaranje mehanizma finansiranja, a velike kineske korporacije zainteresovane su za investicije u izgradnju turističkih kompleksa u Grčkoj. Ključni projekti viđeni su u sektoru telekomunikacija, energetike, luka i transporta brodovima.

U proces dogovaranja uključene su brojne instance u obe zemlje, a izvori navode da je za više od 10 biznis-planova već urađena procena i da su pred ratifikacijom.

Zvanična Atina se nada što skorijem povećanju direktnih kineskih investicija u Grčku.

Kineski predsednik Si Đinping okupiće na forumu u Pekingu brojne svetske lidere, među kojima i ruskog i turskog predsednika Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana. Među 28 šefova država koji su potvrdili učešće su i predsednici Italije, Španije, Argentine, Čilea, Mađarske i Srbije, piše Katimerini.

(B92)

Check Also

NOVINAR ZATRESAO CELU DRŽAVU TEKSTOM: MRZIMO NOVAKA JER NIJE KUKAVICA KAO MI AUSTRALIJANCI!

Tekst kolumniste portala “Spektator”, Džejmsa Mekfirsona izazvao je ogromne potrese u Australiji! Zašto je tako, …