Home / AKTUELNO / NATO GRADI BAZU U POLJSKOJ – STIŽE BRUTALAN ODGOVOR IZ RUSIJE I BELORUSIJE

NATO GRADI BAZU U POLJSKOJ – STIŽE BRUTALAN ODGOVOR IZ RUSIJE I BELORUSIJE

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko javno je posavetovao Poljskoj da ne pravi na svojoj teritoriji `nepotrebne vojne baze` inače će Minsk i Moskva biti prisiljeni da odgovore.

Otkrio je da je šefu poljske diplomatije rekao i ovo:

„Mi nemamo nameru da sa vama ratujemo. Zato ne pravite nepotrebne baze. U suprotnom, moraćemo da na to, zajedno sa Rusijom, odgovorimo. Ovo znači da ćemo biti prinuđeni da nešto instaliramo da bismo vam parirali“.

Beloruski lider je na ovaj način odreagovao na nameru Varšave da navede Vašington i Pentagon da u Poljskoj otvore stalnu američku vojnu bazu snage oklopne divizije. Već je popularno u žargonu nazivaju „Fort Tramp“.

Lukašenko je ponovio i svoju omiljenu `poslovicu` – bolje i sto godina pregovora nego jedan dan rata – i svoju izjavu s kraja oktobra: da Minsk i Moskva razmišljaju o adekvatnom odgovoru (na „Fort Tramp“) sa minimalnim troškovima.

Nije, međutim, otkrio – koliko daleko je spreman da ide, a činjenica je da se godinama protivio ruskoj vojnoj bazi u Belorusiji.

Moskovski vojni ekspert Igor Korotčenko zato je povodom svega što je Lukašenko rekao poljskom ministru bio i kratak i jasan:

„Nama nisu potrebne izjave već otvaranje vojne baze Rusije u Belorusiji. U interesu bezbednosti obe zemlje. Ako se američka baza pojavi – logično bi bilo da se na jednom od beloruskih arodroma pojavio avio-baza Rusije, najmodernijim avionima i visokopreciznim projektilima“.

Potpredsednik Ruske akademije raketnih i artiljerijskih snaga – Konstantin Sivkov – smatra da u Beolursiji treba instalirati operativno-taktičke raketne sisteme „Iskander“. To bi, po njegovom mišljenju, značaj „Fort Trampa“ svelo na nulu.

Check Also

DAVILI GA KOLENOM: DEMONSTRANTI U BEOGRADU SPASILI MLADIĆA, DOK SU GA HAPSILI “CIVILI”! (VIDEO)

Devojka koja je očigledno bila sa njim u društvu, vikala je „civilima“ da ga puste, …