Home / TEMA DANA / AUSTRIJA OKREĆE LEĐA EVROPI: ORBAN DOBIO SAVEZNIKA

AUSTRIJA OKREĆE LEĐA EVROPI: ORBAN DOBIO SAVEZNIKA

Bivši predsednik Austrije Hajnc Fišer kritikovao je austrijsku vladu zbog odluke da se povuče iz sporazuma UN o migraciji, rekavši da je to greška.

Fišer je, u intervjuu bečkom dnevniku „Kurir“, rekao da je tužan i razočaran zbog odbijanja Beča da se pridruži glabalnom sporazumu o migraciji.

On je istakao da je Republika Austrija napravila grešku, ako bude dopustila da se jedna stranka, koja nije živela multilateralizam, sada nameće argumentima koji ne mogu da opstanu detaljnom analizom.

– Jasno je da je jedna određena partija u vladi vršila veliki pritisak. Tome je trebalo odoleti i dobila bi se velika podrška od strane predsednika, kardinala i birača. Velika većina građana smatrala bi ispravnim učešće u sporazumu UN, zato što je vazno da se kod takvog problema tesno sarađuje. Istupanje iz sporazuma je demonstrativni pokušaj da se jedan težak problem, koji se tiče ljudskih sudbina, tretira kao globalna tema. Takođe argument da se ne pravi razlika između legalne i ilegalne migracije je pogrešan. Itekako se razlikuje, ali linije razdvajanja, u zavisnosti od situacije, nije moguće lako povući – objasnio je bivši šef austrijske države.

– To je odluka zbog koje sam stvarno razočaran i koja je kod mnogih u zemlji izazvala čuđenje – poručio je Fišer.

On je ukazao da, pre tri meseca nije ni mogao da zamisli da će Austrija da istupi iz sporazuma, i dodao da se sada Austrija nalazi u grupi sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, premijerom Mađarske Viktorom Orbanom i „par drugih, jedna manjina među više od 190 članica UN“.

„Za Austriju i njene građane to ne može biti dobro“, uveren je Fišer i dodaje da bi bilo dobro ako bi Austrija u decembru bila zastupljena na konferenciji UN o migraciji U Marakešu, a još lepše bi bilo da se međunarodna saradnja shvati ozbiljno i Beč ipak kaže „da“ sporazumu.

Check Also

DR TIODOROVIĆ: SA VAKCINACIJOM PROTIV KORONE POČINJEMO VEĆ 1. OKTOBRA! EVO KO JE PRVI NA LISTI..

„Savršena oluja“, ili sudar gripa i korone, jedan je od najnepoželjnijih scenarija koji bi nam …