Home / AKTUELNO / NATO IM VIŠE NIŠTA NEĆE MOĆI: Srpski tenk M-84 dobija ruski sistem “ARENA Y”?! (VIDEO)

NATO IM VIŠE NIŠTA NEĆE MOĆI: Srpski tenk M-84 dobija ruski sistem “ARENA Y”?! (VIDEO)

Rusi predstavili modernizovani sistem “Arena Y” oružje super-brze reakcije koja efikasno štiti oklopnjake od najopasnijih antitenkovskih sistema poput “Kurganec-25” i “Bumerang”. Da sve bude još interesantnije ovaj sistem se lagano može instalirati na srpski M-84

Rusija u ovom momentu predstavlja svetskog lidera kada je u pitanju razvoj sistema aktivne zaštite tenka. To se pre svega odnosi na razvoj perspektivnih sistema aktivne zaštite za novu generaciju osnovnih borbenih tenkova-OBT i borbenih vozila pešadije-BMP kakvi su npr. “Armata”, “Kurganec-25” i “Bumerang”.

Međutim, i za operativne tenkove se takođe razvijaju sve napredniji kompleksi aktivne zaštite.

Na prestižnom internacionalnom vojno-tehničkom sajmu naoružanja i vojne opreme “Armija-2018”, predstavljena je maketa osnovnog borbenog tenka koja je opremljena sa usavršenim kompleksom aktivne zaštite “Arena-Ý”.

Ona se od bazične verzije kompleksa razlikuje u tome, što su moduli sa antenama raspoređeni svuda po kupoli tenka, čime je sam tenk dobio značajno veći nivo oklopne zaštite.

Isto ovo važi i za kontejnere sa eksplozivnom municijom koja u letu presreće dolazni prijektil. Konstruktorima kompleksa aktivne zaštite „Arena-Ý” je pošlo za rukom da obezbede efikasniju zaštitu ukoliko veći broj projektila napadne na tenk iz jednog pravca.

Unapređena verzija kompleksa aktivne zaštite “Arena-Ý” radi u automatskom režimu rada, i pored ispaljenih projektila iz protivtenkovskih raketnih sistema i ručnih raketnih bacača, može da uništava i artiljerijske kumulativne granate. Presretanje dolaznih projektila se ostvaruje na daljini 50 metara od tenka. Pri tome, reakcija celog sistema nije duža od tri deseta dela sekunde!

Modernizovani sistema aktivne zaštite “Arena-Ý” je već montirana na modernizovanu verziju tenka T-72, čija težina je porasla na 46 tona. Međutim, integracija unapređenog motora koji generiše snagu od 1.130 konjskih snaga, efikasno je eliminisala efekte njegove veće mase koji negativno utiču na bazične parametre tenka kao što su agilnost i sposobnost manevra.

S obzirom na zaista široku rasprostranjenost ovih tenkova u svetu, koji se mere u hiljadama jedinica, razvoj ovog kompleksa može imati i ozbiljne finansijske benefite za rusku vojnu industriju.

U narednom periodu se na svetskom tržištu naoružanja očekuje porast prodaje sistema za zaštitu oklopnih borbenih sredstava, upravo iz razloga koje nam nameću konkretna iskustva iz poslednjih ratova.

Čini se da je tenk postao ranjiviji, više nego ikada ranije, te da se iz primarne funkcije predatora pretvorio u nikad lakši plen. Prema tome, ovi sistemi su jedini spas da se na sve dinamičnijem bojištu život tenka produži, tj. da ne ode u staro gvožđe kao prevaziđeno borbeno sredstvo.

Cena jednog kompleksa aktivne zaštite “Arena-Ý” sa ugradnjom na tenk, procenjuje se na oko 300.000 američkih dolara.

Pogledajte video:


Check Also

„JEDNA ISKRA ĆE ZAPALITI CEO REGION, AKO USKORO NE REŠIMO PITANJE KOSOVA..“

Svaki dan odlaganja rešenja za Kosovo je stvaranje uslova da jedna iskra zapali ceo region, …