Home / AKTUELNO / NE PIŠE NAM SE DOBRO: Evo šta je tačno Trampov zastupnik doneo Vučiću..

NE PIŠE NAM SE DOBRO: Evo šta je tačno Trampov zastupnik doneo Vučiću..

Pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Ves Mičel pozvao je obe strane da ispune obaveze iz Briselskog sporazuma.

Osim toga, Mičel je tokom konferencije za medije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem naveo da Kosovo ima pravo da formira profesionalne snage koje će se baviti bezbednošću i da to ne bi bila nikakva pretnja Srbiji i Srbima.

„Kosovo ima pravo da formira profesionalne snage koje će se baviti bezbednošću i koje bi uključile i kosovske Srbe i niko nema pravo da zabrani Kosovu da razvija takve strukture“, rekao je Mičel.

Mičel je kazao da SAD podržavaju to pravo Kosova, ali i naglasio da je za to neophodna promena ustava.

On je rekao da to zahteva mnogo posla i da su se SAD angažovale „vrlo blisko sa ljudima u Prištini oko toga“.

Mičel je rekao da je razgovor sa predsednikom Srbije bio „otvoren i veoma dobar“ i da su razgovarali o Kosovu, bezbednosti i sigurnosti regiona i ekonomskoj saradnji.

„Želimo da se vratimo na staru stazu tesne bliskosti i saradnje SAD i Srbije. I dalje verujemo da je vizija slobodne i prosperitetne Srbije, u skladu i u miru sa susedima i integrisana sa Zapadom, cilj svih nas i radujem se saradnji sa predsednikom Srbije i njegovim timom na razvijanju tih ciljeva“, rekao je Mičel .

Kako je rekao, njegova osnovna poruka jeste to da su SAD privržene partnerstvu sa Srbijom.

“Hvala Vučiću na dobrodošlici i gostoprimstvu. Imali smo otvoren i veoma dobar razgovor. Ovo je moja prva poseta Balkanu i bilo je veoma važno da dođem u Srbiju“, naveo je Mičel.

Kako je naveo, nedavno je obeleženo 100 godina otkako su SAD stale uz Srbiju i podržale je u borbi u Prvom svetskom ratu, kada se i zavijorila srpska zastava na Beloj kući.

„Vudro Vilson ju je je stavio kao simbol solidarnosti sa saveznicima i pozvao Amerikance da se mole za srprski narod“, rekao je on.

Istakao je i da je stotine hiljade Srba emigriralo u SAD, obogativši tamošnju kulturu, da su američke kompanije u Srbiji zaposlile 18.000 ljudi i da pomažu Srbiji da bude konkurentna, da dve zemlje saradjuju i na vojnom planu i da su SAD za 10 godina dale Srbiji milijardu dolara pomoći.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa Vesom Mičelom imao dobar, otvoren, sadržajan i bitan razgovor za odnose između Srbije i SAD, ali i pozvao sve da pronađu međunarodni akt prema kojem je dozvoljeno formirati vojsku Kosova.

(B92, BETA)

Check Also

ŠOKANTNO OTKRIĆE OBRADOVIĆA: NABAVILI SU MILION DOZA KINESKE VAKCINE KOJA NIJE ODOBRENA OD NAŠE AGENCIJE ZA LEKOVE

Avion sa tovarom od milion doza kineske vakcine Sinofarm sleteo je na beogradski aerodrom Nikola …