Home / AKTUELNO / Nema više igranja: Uskoro NOVA PRAVILA za tehnički pregled vozila

Nema više igranja: Uskoro NOVA PRAVILA za tehnički pregled vozila

registracija-auto

Poslednjih dana smo svedoci pojačane kontrole saobraćajne policije koja na putevima u celoj zemlji presreće vozače i proverava brzinu vožnje, sprovodi alko-testove, korišćenje sigurnosnog pojasa, a do kraja godine očekuje nas i novi Zakon o bezbednosti saobraćaja zbog kojeg će nam i fotografisati automobile tokom tehničkih pregleda.

Razlog za ovu novinu je izbegavanje fiktivnih tehničkih pregleda, koji generalno u našem okruženju postaju sve stroži prilikom pregleda ispravnosti vozila, ali i izduvnih gasova, prenosi RTS.

U Bosni i Hercegovini vlasnici kultnih vozila poput „golfa dvojke“ biće prinuđeni da ga se odreknu ili da plate visoke ekološke takse za zagađenje i voze ga kao oldtajmere.

Srbiji postoje propisani normativi za zagađenje, ali na tehničkim pregledima nije praksa da se koristi sonda prilikom pregleda auspuha. Mnogi vozači su skinuli katalizator na nagovor majstora kako bi uštedeli gorivo. Ubuduće, ako ne budu imali katalizator, neće moći da registruju vozilo.

– Svaki put kada ispred vas vidite automobil koji ispušta veliku količnu dima imajte u vidu da sigurno kroz ventilaciju dobijate malu količinu otrova naročito ako imate uključenu klimu ili otvoren prozor – navodi Boris Borović iz Tehničkog pregleda „Deset plus“.

Od nove godine, nećete moći da registrujete vozilo koje ima plin a da nije upisano u saobraćajnu dozvolu. Biće zabranjena i vožnja automobila kome je vidno oštećena šoferšajbna. Gume moraju da imaju propisnu šaru, a neće se tolerisati ni nekompletan pribor i prva pomoć.

Neće više biti mogućnosti da neko drugo vozilo koje ima dobre kočnice koči za vas i pravi lažni dijagram. Sve ovo može da poskupi održavanje vozila, tako da se mnogima koji sada zaobilaze zakon više neće isplatiti da registruju vozilo.

– Uvođenje video-nadzora na tehničke preglede za mene je vrlo bitno jer će se već jednom rešiti misterija da li je vozilo bilo na tehničkom pregledu i da li je na tom vozilu uopšte urađen tehnički pregled kakav bi trebalo da bude urađen po propisu, tačnije videće se ko savesno obavlja ovu bitnu funkciju – objašnjava Borović.

Godišnje u Srbiji zbog tehničke neispravnosti u 1.000 nezgoda čak 70 lica izgubi život.

– Sigurno će taj sistem bezbednosti saobraćaja koji čine vozilo, put i vozač samim tim biti bolji i uspešniji u pogledu smanjivanja broja saobraćajnih nezgoda i stradalih na putevima – navodi Milan Vujanić iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Svaka naknadna prepravka ili preinačenje namene vozila, na primer iz teretnog u putničko i obrnuto, moraće da ima određeni atest i foto-prikaz.

(Telegraf.rs)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …