Home / AKTUELNO / Nemačke farbike na “staklenim nogama”, katastrofalni pad industrijske proizvodnje..

Nemačke farbike na “staklenim nogama”, katastrofalni pad industrijske proizvodnje..

Industrijska proizvodnja u Nemačkoj pala je u junu više od očekivanja, što znači da su fabrike u najvećoj evropskoj ekonomiji završile drugi kvartal na “slabim nogama”.

Prema podacima nemačkog Ministarstva ekonomije, proizvodnja je pala za 0,9 odsto čime je nadmašena Rojtersova prognoza i projektovani pad od 0,5 odsto.

U periodu april-jun, industrijska proizvodnja je zabeležila rast od 0,4 odsto u odnosi na prethodno tromesečje, dodaje se u saopštenju Ministarstva.

“To nije sjajan rezultat, ali je mogao biti i gori”, kaže ekonomista nemačke privatne banke Bankhaus Lampe, Aleksandar Kriger.

Proizvodnja u preradjivačkom sektoru je pala za 0,8 odsto, dok je gradjevinska aktivnost “skliznula” za 3,2 odsto u junu. Proizvodnja energije je skočila za 2,9 odsto.

Nemačka Federalna kancelarija za statistiku će podatke o bruto domaćem proizvodu nemačke privrede za drugi kvartal objaviti narednog utorka, a analitičari koje je anketirao Rojters procenjuju da je kvartalni rast privrede ubrzao na 0,4 odsto sa 0,3 odsto iz prva tri meseca ove godine.

U odvojenom saopštenju statističke kancelarije se navodi da je izvoz u junu, prema desezoniranim podacima, ostao nepromenjen u odnosu na maj, dok je uvoz porastao za 1,2 odsto.

Trgovinski suficit je pao na 19,3 milijarde evra sa naviše revidiranih 20,4 milijarde evra iz maja.

U prvoj polovini ove godine, trgovinski suficit je iznosio 121,5 milijardi evra, što je gotovo na istom nivou kao u prvom polugodištu prošle godine kada je “težio” 121,3 milijarde evra.

(Tanjug)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …