Home / TEMA DANA / VELIKE IGRE U GRČKOJ: Cipras je nateran da objavi diplomatski rat Rusiji! Evo šta se dešava..

VELIKE IGRE U GRČKOJ: Cipras je nateran da objavi diplomatski rat Rusiji! Evo šta se dešava..

Vlada Aleksisa Ciprasa povukla je svog ambasadora u Rusiji Andreasa Friganasa. Jedan „grčki izvor“ je ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS saopštio da će u Moskvu, iako je Friganas u nju stigao u maju 2016-te, biti upućen novi ambasador.

Atinski list „Katimerini“ je 11. jula objavio da je Ciprasova vlada odlučila da protera dvojicu ruskih diplomata, a još dvojici da zabrani ulazak u zemlju. Naveo je da se sva četvoricva sumnjiče za „mešanje u unutrašnje stvari Grčke“ i podrivanje njene nacionalne bezbednosti.

Nešto kasnije je portparol Ciprasove vlade, Dimitris Dzanakopulos, potvrdio pisanje tog lista.

Friganas je bio 6. avgusta pozvan u Ministarstvo inostranih poslova Rusije gde mu je bila uručena nota o simetričnim merama. Mada ne sasvim simetričnim jer je Moskva odlučila da protera `samo` trgovinskog predstavnika i atašea za medije, a da zabrani ulazak u RF šefu političke uprave MIP Grčke Jorgosu Sakelariju, jednom od najbližih saradnika šefa grčke diplomatije Nikosa Kocijasa.

Pod zabranom ulaska je još jedan Grk čije ime nije objavljeno, a već dogovorena poseta Sergeja Lavrova Atini bila je odložena.

Grčkim diplomatama je naloženo da napuste Rusiju najkasnije 12. avgusta.

U  međuvremnu se pojavile indicije da je ovaj diplomatski skandal, koji je unazadio odnose Rusije i Grčke, bio dobro izrežiran i da se time, po svemu sudeći, lično bavio američki ambasador u Atini Džefri Pajet.

Portparolka Ministarstva inostranih poslova RF, Marija Zaharova, izjavila je da su ruski diplomati proterani „pod pritiskom izvana“. Zvanična Atina je tu tvrdnju odbacila.

Usledilo je saopštenje vrha ruske diplomatije da je proterivanje povezano sa samitom NATO u Briselu i da iza njega stoji zvanični Vašington.

Stejt departman se oglasio i odobrio potez Atine, ocenivši da Atina njime štiti suverenitet Grčke.

„Katimerini“  je list prozapadne orijentacije, pa se pretpostavlja da je „ekskluzivu“  o diplomatskom konfliktu na relaciji Atina-Moskva dobio iz ambasade SAD.

Atina je bila pod pritiskom da protera ruske diplomate i zbog navodnog „trovanja Skripalja“ (britanskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije).

Kako je ambasada SAD saznala za proterivanje ruskih diplomata?

Jedna pretpostavka je da je za tu nameru Ciprasove vlade saznala CIA, ali se u Moskvi verovatnijim smatra da je Ministarstvo spoljnih poslova Grčke samo o tome informisalo Pajeta. A on je – da podsetimo – bio ambasador SAD u Kijevu – u vreme tamošnjeg državnog prevrata (evromajdana iz 2014-te godine).

Grčki novinar Atanasije Avgerinos, koji radi za telekanal MEGA, tvrdi da se u vrhu grčke vlasti ništa ne događa mimo Pajetove kontrole.

On je čak uveren da se grčke tajne službe nisu mogle baviti ruskim diplomatama bez odobrenja odgovarajućih „američkih struktura“.

Avgerinos je uveren da njegova zemlja „sve očitije postaje protektorat SAD“. I posebno ukazuje:

„Sjedinjene Države žele da Makedonija bude što pre u NATO i pojačavaju pritisak na Srbiju. Njima je potreban jedinstveni antiruski front na Balkanu. Proterivanje ruskih diplomata treba sagledavati u tom svetlu“.

Prema anketama, preko 60 odsto Grka je protiv članstva svoje zemlje u NATO.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …