Home / AKTUELNO / NEMAČKI SUD DONEO ODLUKU: KOVID ZATVARANjE 2020. BILO NELEGALNO!

NEMAČKI SUD DONEO ODLUKU: KOVID ZATVARANjE 2020. BILO NELEGALNO!

Ograničenja, uvedena između 1. i 19. aprila 2020. godine, bila su „neefikasna“ i prekršila su „zabranu prekoračenja zakona višeg ranga“.

Nemački sud proglasio je oštre mere vlade Bavarske, da zaključa i zabrani građanima da napuštaju dom u aprilu 2020. godine, nezakonitim i nepotrebnim.

Prošle godine, premijer Bavarske Markus Zoder, šef stranke koja sebe opisuje kao hrišćansku i konzervativnu, najavio je stroga naređenja da Bavarci „ostanu kod kuće“ i „izlaze samo u izuzetnim slučajevima“, što znači da građani mogu napustiti svoje domove samo iz „bitnih razloga“, definisanim prema potrebama rada i osnovnim životnim potrebama.

Prema „Bavarskom pravilniku o zaštitnim merama protiv zaraznih bolesti kao odgovoru na pandemiju korone“, policija je morala „da proverava poštovanje mere boravka kod kuće“, pri čemu su građani prisiljeni da navedu „verodostojan razlog“ za boravak napolju kada im se obrati policija.

Privremena naredba je zahtevala da „svaki pojedinac… redukuje sve fizičke i društvene kontakte sa drugim osobama, osim sa članovima porodice koji žive u istom domaćinstvu, i da to svedu na najmanju moguću meru“, kao i uvođenje pravila obaveznog fizičkog distanciranja od 1.5m.

U presudi Upravnog suda u Ansbahu sada je objavljeno da su ograničenja, uvedena između 1. i 19. aprila 2020. godine, bila „neefikasna“ i da krše „zabranu prekoračenja zakona višeg ranga“, prema izveštaju nemačkih novina Di Velt.

U suštini, ograničenja predstavljaju kršenje principa nemačkog zakona koji zabranjuju uvođenje bilo kog zakona koji, bez obzira na njegove namere, nesrazmerno dovodi u nepovoljan položaj one na koje utiče.

Sud je tako proglasio da Zoderovo ograničenje kretanja, nametnuto kao strategija za ublažavanje širenja COVID-19, „nije bilo neophodna mera“. Osim toga, sudije su napisale da vladi nije bilo stalo da „odabere manje opterećujuće mere koje toliko ne narušavaju osnovna prava… pri odabiru mera iz nekoliko podjednako odgovarajućih sredstava“.

Sud je primetio da je vladina pretpostavka da je „restriktivnija mera uvek prikladnija mera… pogrešna u ovoj opštosti“.

Zbog toga sud „nije u stanju da prepozna neophodnost ograničenja izlaska u pogledu napuštanja stana s ciljem da se ostane sam ili u društvu članova domaćinstva u javnosti“, dodale su sudije.

U presudi od 31 stranice, sudije su takođe kritikovale bavarsku vladu zbog nepoštovanja prema ljudskoj prirodi, s obzirom na to da je država predložila da se „ostanak u javnosti smatra opasnošću za stvaranje gomile jer bi se okupljanje ljudi moglo formirati oko onih koji smatraju da se mere ne moraju poštovati i da su neopravdane”.

Sudije su zaključile da bi žalba Saveznom upravnom sudu bila dopuštena “jer je pravna stvar od fundamentalne važnosti”, otvarajući mogućnost da konačna odluka o tom pitanju bude doneta na najvišem sudu u Nemačkoj.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …