Home / AKTUELNO / UKIDA SE DIGITALNA KOVID POTVRDA U CRNOJ GORI- VRHOVNI SUD SLOVENIJE: KAZNE ZBOG NENOŠENJA MASKE NEOSNOVANE!

UKIDA SE DIGITALNA KOVID POTVRDA U CRNOJ GORI- VRHOVNI SUD SLOVENIJE: KAZNE ZBOG NENOŠENJA MASKE NEOSNOVANE!

Vlada Crne Gore je odlučila da mere u borbi protiv korona virusa budu prilagođene stanju na terenu. Stoga, od subote 9. oktobra ukida se Nacionalna digitalna kovid potvrda, saopštio je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je analizirana trenutna epidemiološka situacija u toj zemlji.

Galić je rekao da je broj novoobolelih opao za 40 odsto za dve sedmice, a da je broj preminulih manji za 18 odsto.

„Od subote 9. oktobra ukida se nacionalna digitalna kovid potvrda za ulazak u tržne centre, poslovne centre i poslovne centre koji imaju preko 1.000 kvadratnih metara prostora“, kazao je Galić, prenose podgoričke Vijesti.

On je rekao da se samoizolacija skraćuje sa 14 na deset dana.

„Broj novoobolelih od novog virusa korona u poslednje dve sedmice (od 23. septembra do 6. oktobra) opao je 40 odsto u odnosu na dve sedmice pre tog perioda (od 9. septembra do 22. septembra). Broj hospitalizovanih 5. oktobra je oko 11 odsto manji u odnosu na 9. septembar. U poslednje dve sedmice ukupan broj preminulih je za oko 18 procenata manji u odnosu na ukupan broj preminulih dve sedmice ranije“, istakao je Galić.

On je rekao da je shodno svemu, Vlada Crne Gore odlučila da mere u borbi protiv korona virusa budu prilagođene stanju na terenu.

Vrhovni sud Slovenije je doneo presudu da izricanje kazni za prekršaj osobama koje ne nose masku za lice u zatvorenim javnim prostorima tokom epidemije kovid 19 nema pravnu osnovu.
Odluka objavljena danas odnosi se na pravnu žalbu protiv pravosnažne odluke lokalnog suda da izrekne opomenu osobi zbog lakšeg prekršaja prema Zakonu o zaraznim bolestima.

Vrhovni sud je procenjivao da li je moguće da se nenošenje maske za lice u zatvorenim javnim prostorima prepozna kao prekršaj, uzimajući u obzir osnovna načela krivičnog prava.

Odluka suda nije doneta jednoglasno, a sudija Barbara Zobec dala je izdvojeno mišljenje, u kojem je navela da je presuda “pogrešna poruka svima da mogu da skinu i bace maske za lice”, prenosi Tanjug agenciju STA.

Check Also

UBIĆU AKO MI NEKO OTME ZEMLJU: BRANIMIR SE SUPROTSTAVIO VUČIĆU OKO RIO TINTA (VIDEO)

„Ovo je moja dedovina, radio sam, ostario sam i sad to treba da mi otme …