Home / AKTUELNO / DRASTIČNA POSKUPLjENjA NAMIRNICA: MOGUĆE NESTAŠICE, CENE HRANE SKAČU KAO CENE ENERGENATA

DRASTIČNA POSKUPLjENjA NAMIRNICA: MOGUĆE NESTAŠICE, CENE HRANE SKAČU KAO CENE ENERGENATA

OSNOVNE prehrambene namirnice u Nemačkoj drastično poskupljuju, a neke od njih bi u trgovinama uskoro mogle biti i do 25 posto skuplje.

U Nemačkoj će u idućih nekoliko meseci doći do velikog poskupljenja proizvoda te proizvođači “prete” i do 25 posto višim cenama prehrambenih proizvoda, prenosi Fenix magazin.

Proizvođači poput Nestléa i Henkela trenutno pregovaraju s velikim trgovačkim lancima o drastičnom povećanju cena. Portal “Lebensmittelzeitung”, koji objavljuje vesti vezane za trgovinu i

hranu, piše kako i proizvođači testenine planiraju da povise cene, prenosi Večernji list. Na primer, testenina proizvođača Birkel, najvećeg nemačkog proizvođača sušene testenine, mogla bi biti 19 posto skuplja od dosadašnje cene, a testenina proizvođača Buitoni čak 25 posto skuplja.

Razlog poskupljenja je cena šećera, žitarica i drugih sastojaka koji su u poslednjih 12 meseci porasli 40 posto. Veliki trgovački lanci u Nemačkoj i dalje pokušavaju da se bore protiv planiranog povećanja cena koje najavljuju proizvođači. To bi moglo dovesti i do nestašice nekih proizvoda u trgovinama.

U prošlosti, kod ovakvih situacija, neki trgovački lanci nisu naručivali određene proizvode kako bi izvršili pritisak na proizvođače i tako pokušali da spreče povećanje cena.

U intervju za nemački Bild, Bernard Burdik iz potrošačkog centra u Severnoj Rajni-Vestfaliji predlaže oslobađanje od PDV-a za voće i povrće kako bi zdrava prehrana ostala pristupačna. Političari također daju predloge kako da se umanji inflacija. Političar CDU-a Johanes Štajniger, na primer, predlaže ukidanje nameta za zelenu električnu energiju.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …