Home / AKTUELNO / NEMCI ANALIZIRAJU: ŠTA ĆE BITI AKO AMERIKA IZAĐE IZ NATO-a?

NEMCI ANALIZIRAJU: ŠTA ĆE BITI AKO AMERIKA IZAĐE IZ NATO-a?

Ako bi SAD istupile iz NATO-a, za obnavljanje odbrambene sposobnosti Alijanse Evropljani bi morali da potroše stotine milijardi dolara, piše list „Frankfurter alemajne“.

Evropa bi, prema pisanju lista, morala da kupuje ne samo vojne brodove za zaštitu međunarodnih voda, nego i kopnenu tehniku, kao i avione za slučaj rata, na primer, s Rusijom.

List procenjuje da bi finansijski gubici za Evropu, u slučaju da SAD napuste NATO, bili oko 350 milijardi dolara. O tome, kako navodi autor teksta, svedoče podaci izveštaja koji je predstavio Međunarodni institut za strateška istraživanja.

Vojni eksperti su izračunali troškove u dva moguća scenarija.

Prema prvom, Evropljani bi morali da zamene celokupnu američku tehniku koja je predviđena za odbranu međunarodnih voda u slučaju oružanog sukoba.

Za to bi Evropa morala da kupi vojne brodove i avione u vrednosti od 94 do 110 milijardi dolara. Šesnaest najsavremenijih fregata košta između 20 i 31 milijardu dolara, dok su razarači za protivvazdušnu odbranu vredni između 19 i 21 milijardu dolara.

Drugi scenario podrazumeva rat na kopnu, za koji bi Evropi bile potrebne još veće investicije. Prema podacima Međunarodnog instituta za strateška istraživanja, troškovi se kreću između 288 i 357 milijardi dolara.

Za kupovinu 90 baterija protivraketnog sistema „Patriot“ Evropljanima bi bilo potrebno 78 milijardi dolara, a morali bi da nabave i borbene tenkove, vojne brodove i avione.

Check Also

PAROVIĆ OTKRIO: ČAK I DA AMERIKANCI ODU IZ BONDSTILA, VUČIĆ NEĆE VOJSKOM NA KiM! (VIDEO)

Specijalne jedinice kosovske policije od jutros se nalazi u neposrednoj blizini prelaza Jarinje i Brnjaku. …