Home / TEMA DANA / LIDER STRANKE I POSLANIK U FRANCUSKOM PARLAMENTU: KOSOVO NIJE DRŽAVA, SKANDAL JE U EU PRIMITI HRVATSKU A ODBITI SRBIJU!

LIDER STRANKE I POSLANIK U FRANCUSKOM PARLAMENTU: KOSOVO NIJE DRŽAVA, SKANDAL JE U EU PRIMITI HRVATSKU A ODBITI SRBIJU!

Skandal je u EU primiti Hrvatsku i Sloveniju, a odbiti Srbiju, izjavio je poslanik u francuskom parlamentu i lider stranke Unije domokrata i nezavisnih (UDI) Kristof Lagard, koji se nedavno javno izjasnio za ulazak Srbije u EU.

Od ukupno 12 šefova lista partija u Francuskoj koje će se kandidovati za izbore za Evropski parlament, samo njih dvoje je nedavno podržalo ulazak Srbije u EU, među kojima je bio i Lagard.

Tokom javne debate na francuskoj televiziji Frans 2, 12 šefova lista izjašnjavalo se o različitim aktuelnim političkim pitanjima, među kojima se našao i ulazak Srbije u EU.

Pored Lagarda za ulazak Srbije u EU izjasnio se i Rafael Gliksman iz redova socijalista, dok se jedan kandidat uzdržao.

– Bio sam veoma iznenađen što sam, osim predstavnika socijalista, levičara koji je, takođe, bio za prijem Srbije u EU, samo još ja, kao desničar, odgovrio pozitivno…Sve mi to deluje, jednostavno rečeno, nepristojno. Ako su ozbiljni, kako svojim glasačima mogu da objasne da Srbija nije evropska zemlja? – rekao je Lagard za „Večernje novosti“.

Lagard je izrazio čuđenje zbog izjašnjavanju ostalih kandidata i zbog toga što mu, kako je rekao, nije jasno kako oni mogu da obrazlože da pristupanje Srbije EU nije način da se prizna da ona pripada evropskoj porodici i da se uz to stabilizuju i smanjuju tenzije na Balkanu.

– Primiti Hrvatsku i Sloveniju, a odbiti Srbiju, to je prosto skandal. Ne bih rekao istu stvar za Bosnu ili za Kosovo. Ali, kada je reč o Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, primamo dvoje, a trećeg nećemo? U ime čega? Govorim to krajnje iskreno i u Evropskom parlamentu ću se boriti da ubedim svoje kolege da ne postoji nijedan razlog da se Srbija spreči da se integriše u EU – istakao je Lagard.

On je rekao i da ne vidi rešenje za Kosovo, koje je, prema njegovom mišljenju, „neka vrsta neidentifikovanog političkog objekta“.

– Činjenica je da na Kosovu danas nema države. Ono i nije država. Nije međunarodno priznato, i sa moje tačke gledišta, nema ni pravo na međunarodno priznanje – kaže Lagard.

Na pitanje šta misli o nastojanju Kosova da uđe u Unesko, Lagard kaže: „U Unesku se govori o kulturi. Da li postoji kosovska kultura? To je odgovor“.

(Tanjug)

Check Also

UDARNO! TURSKA ODBILA DA POVUČE TRUPE IZ IDLIBA, ŠALJE DODATNA OKLOPNA VOZILA I VOJSKU U REGION- SPREMAN ZA SUKOB SA RUSIJOM

Turska je počela da jača svoj položaj u Idlibu, uprkos zahtevima sirijske vlade da ode …