Home / AKTUELNO / NEVERICA I ŠOK NA ZAPADU- SANKCIJE OBNOVILE RUSKU POLJOPRIVREDU: Rusija više zaradila od žita, nego od oružja..

NEVERICA I ŠOK NA ZAPADU- SANKCIJE OBNOVILE RUSKU POLJOPRIVREDU: Rusija više zaradila od žita, nego od oružja..

putin
Poljoprivreda u Rusiji doživljava izuzetan rast, piše nemački list „Špigl“.

Nakon raspada SSSR poljoprivreda u Rusiji se nalazila u agoniji. Investitori su izbegli da ulažu u agrarni sektor. Od 1992. godine Rusija je izgubila oko 35 miliona hektara obradive zemlje što se može uporediti sa površinom Nemačke, navodi se u članku. Ipak, 2014. godine situacija se menja.

„U poslednje vreme udeo poljoprivrede u ruskoj ekonomiji je porastao, uprkos svetskoj tendenciji. Prošle godine Rusija je po prvi put zaradila na izvozu poljoprivrednih proizvoda više nego na prodaju naoružanja“, piše list.

Jedan od razloga ovakvog buma postao je embargo na izvoz proizvoda iz Evrope. Najbolji pokazatelji su zabeleženi u onim oblastima agrarnog sektora koji su već davno izašli na svetsko tržište.

Prinosi žitarica rastu još od 2010. godine, dok je u Rusiji u 2015. godini sakupljeno više pšenice nego u SAD. Ove godine prinosi žita su imali rekordan rast — najmanje 110 miliona tona. Motor i dalje ostaju najveći agrokombinati. Ruska roba je konkurentnija i zbog niskog kursa rublje koja doprinosi većoj ponudi žitarica i domaće živine. Bez obzira na zaostajanje za evropskom konkurencijom, proizvodnja povrća u Rusiji je za sada neznatno porasla: sa 14,7 milina tona 2013. godine na 16,1 — 2015, navodi se u članku.

Problem grane za sada ostaje tržište mleka koje se već mnogo godina nalazi u krizi, piše „Špigl“.

Prema ocenama eksperata, ruskim proizvođačima će biti potrebno od 8 do 10 godina dođu na na svetski nivo. Pritom, poželjno bi bilo da Vlada ne ukine embargo, inače će se strana konkurencija pokazati previše jakom, zaključuje se u članku.

Check Also

ŠOK ANALIZA NEMAČKOG ANALITIČARA: IDUĆE GODINE ODLAZI MERKEL- POČINJE ALIJANSA SA RUSIJOM I KINOM- OVO SE SPREMA SAD

Nemački politički analitičar Alekander Rar smatra da će 2021. godina biti prekretnica za Nemačku. Iako …