Home / AKTUELNO / NIKO SE OVOME NIJE NADAO: Počeo pravi rat Evropske Unije i Britanije, ucene i pretnje..

NIKO SE OVOME NIJE NADAO: Počeo pravi rat Evropske Unije i Britanije, ucene i pretnje..

500

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da će razgovori o Bregzitu sa EU biti teški, reagujući na stav koji su zauzeli lideri evropskog bloka.

Lideri EU juče su u Briselu usvojili oštre uslove za Britaniju i upozorili su Britance da “ne gaje iluzije” o brzom osiguranju novih odnosa kako bi zadržali pristup jedinstvenom tržištu.

“Ono što ovo pokazuje i pojedini komentari evropskih lidera je da će biti perioda kada će pregovori biti teški”, naglasila je Mej.

Ona je ponovila svoj stav da je spremna da napusti pregovore sa EU bez dogovora ako joj se ne bude sviđala ponuda Brisela.

Na prvom sastanku organizovanom u Briselu od kako je britanska premijerka krajem marta pokrenula zvaničan proces izlaska iz EU, lideri preostalih 27 članica su vrlo brzo usvojili osam strana smernica za pregovore sa Londonom.

“Smernice su usvojene jednoglasno. Spreman je čvrst i fer politički mandat članica EU za razgovore o Bregzitu”, izjavio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

Britanija blokirala budžet Unije! Unija preti i postavlja ultimatum

Već i pre početka pregovora o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije izbio je konflikt između dve strane koji bi mogao da utiče na pregovore, prenose agencije.

Predsednik evropske komisije Žan Klod Junker izjavio je da Britanija trenutno blokira donošenje odluke o reviziji dugoročnog budžeta EU i da on u tome vidi vezu sa predstojećim pregovorima, javlja AP.

“Bilo bi dobro i početak pregovora bi bio olakšan kada bi Britanija povukla blokadu”, rekao je Junker.

EU treba “ozbiljan odgovor Britanije” na njen zahtev da zaštiti prava građana, izjavio je danas predsednik evropskog saveta Donald Tusk nakon samita gde je preostalih 27 lidera zemalja članica EU dogovaralo smernice o pregovorima o Bregzitu, postavljajući uslove za osnivanje novih odnosa sa blokom nakon ljnjnog izlaska iz EU.

“Uveravam vas da ćemo čim Britanija pruži realne garancije za naše građane, brzo pronaći rešenje”, rekao je on.

Kako je preneo AFP, nemačka kancelarka Angela Merkel je danas izjavila da se države članice EU ne udružuju protiv Britanije u pregovorima, odgovarajući na optužbe britanske premijerke Tereze Mej.

Mej je, kako se navodi, ranije izjavila da se “evropljani udružuju protiv Britanije”.

“To da je nas 27 udruženo i da pričamo jednim glasom je najnormalnija stvar na svetu. Ali to teško može da znači da smo udruženi protiv nekoga”, rekla je Merkelova.

(Srna,Tanjug)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …