Home / AKTUELNO / Ovi delovi Hrvatske bi mogli da budu potopljeni: Globalno zagrevanje preti da uništi zemlju!

Ovi delovi Hrvatske bi mogli da budu potopljeni: Globalno zagrevanje preti da uništi zemlju!

500

Globalno zagrevanje je veliki problem sa kojim se suočava cela planeta, a rast nivoa mora i okeana značajno će uticati na zemlje koje imaju izlaze na iste, poput Hrvatske.

Naučnici predviđaju da će nivo okeana porasti za 60 metara, a to će se dogoditi u periodu koji se može protegnuti i na nekoliko hiljada godina. Međutim, naučnici su izračunali da bi do kraja veka nivo mora mogao da poraste i do jednog metra.

Šta bi otapanje leda značilo za Jadran za hrvatski portal “24 sata” je odgovorio Mirko Prlić iz PMF-ovog Zavoda za Geofiziku.

– Ako se gleda realni scenario do kraja veka, poplavama su najviše izloženi zaleđe Zadra i delta Neretve – rekao je i dodao da bi na zapadnoj obali Italije rast nivoa mogao da

pogodi Rim, a more bi progutalo Marsej i Barselonu, dok bi se na jugoistoku Evrope more prelilo u Crno more i Kaspijsko jezero te bi potopilo Odesu i Istanbul.

Baltik bi na severu Evrope potopio Sankt Peterburg i Helsinki, a kako je pola Holandije već ispod nivoa mora, ova zemlja bi mogla da postane samo istorijski podatak, zajedno s Danskom. Stokholm, Kopenhagen i Amsterdam takođe su gradovi koji bi završili pod morem, a poplave bi zahvatile i najmnogoljudnije delove Velike Britanije poput Londona.

U svakom slučaju, nastavimo li ovim smerom, stotine miliona ljudi koje žive na evropskim obalama moraće u budućnosti migrirati u unutrašnjost kontinenta, a more će izbrisati neke od najstarijih gradova na kontinentu.

(Telegraf.rs)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …