Home / AKTUELNO / Nobelovac Džozef Stiglic tvrdi: Trgovinski rat koji je Tramp pokrenuo protiv Kine, Amerika neće preživeti..

Nobelovac Džozef Stiglic tvrdi: Trgovinski rat koji je Tramp pokrenuo protiv Kine, Amerika neće preživeti..

Kina ne treba da se pokaže slabom u trgovinskom sporu protiv „siledžije“ kao što je američki predsednik Donald Tramp, smatra Nobelovac Džozef Stiglic. On smatra da bi povlađivanje Kine dovelo do sve više i više zahteva.

– Naročito kada imate siledžiju poput Trampa, ne bi bilo dobro da se reaguje na slab način. Povlađivanje u trgovinskom ratu moglo bi da vodi ka sve većim i većim zahtevima – rekao je Stiglic u intervjuu za „Blumberg“ televiziju u Pekingu.

Tramp je u četvrtak započeo „trgovinski rat“ sa Kinom, naloživši naplatu carina na uvoz kineske robe u vrednosti od najmanje 60 milijardi dolara.

Kina je odgovorila na Trampove tarife na uvoz čelika i aluminijuma carinama na uvozne američke proizvode u vrednosti oko tri milijarde dolara, dodajući da ima pripremljen „sveobuhvatni plan“ i za drugi uzvratni udar, navodi njujorška agencija.

Stiglic, koji je profesor ekonomije na Kolumbija univerzitetu, kaže da je Kina u svakom slučaju u boljem položaju da odoli „oluji“ nego Tramp ako se spor razvije u potpuni trgovinski rat.

– To je zato što ima alate i resurse da pomogne onima koji bi bili najviše pogođeni trgovinskim ratom, dok SAD to nemaju – rekao je on.

– Kina „sedi“ na 3.000 milijardi dolara rezervi koje može da koristi kako bi pomogla onima koji budu najpogođeniji. Mi u Sjedinjenim Državama nemamo ekonomski okvir koji može da odgovori u specifičnim oblastima koje će biti pogođene trgovinskim ratom. Fiskalni resursi Sjedinjenih Država su napeti – objasnio je Stiglic.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …