Home / ZANIMLJIVOSTI / POČELA JE CVETNA NEDELjA: Evo koji običaj SVI VERNICI treba da ispoštuju kako bi zaštitili porodicu od ZLA i BOLESTI

POČELA JE CVETNA NEDELjA: Evo koji običaj SVI VERNICI treba da ispoštuju kako bi zaštitili porodicu od ZLA i BOLESTI

Pravoslavni hrišćani koji poste veliki Vaskršnji post, svojim podvigom danas ulaze u šestu nedelju časnog posta koja se naziva Cvetnom nedeljom ili sedmicom. Cvetna nedelja dobila je naziv po prazniku Cveti, kojim se završava šesta nedelja Vaskršnjeg posta, kada se praznuje ulazak Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim.

Isus je u je u Jerusalim dojahao na magarcu, a narod je pred njega bacao palmine grane i cveće, pa otuda naziv za ovu nedelju – cvetna. Sam naziv Cvetna nedelja pred Cveti, znači da je u toj nedelji značajnu ulogu imalo cveće, rast biljaka, bujanje čitave prirode.

Još uvek je običaj u brojnim mestima da se ovih dana pletu venčići od vrbovih grančica i cveća, koji se čuvaju za dobro zdravlje i napredak. Ove nedelje običaj je da se kreče voćke, nasađuju kvočke, ali ništa što cveta ne treba sejati, jer će u tom slučaju sav cvet smetnuti i neće biti ploda.

Cvetima prethodi Lazareva subota, dan koji crkva slavi kao uspomenu na Lazarevo vaskrsenje, koga je iz mrtvih podigao Hristos. Slavi se kao pobeda života nad smrću, a kao simbol toga drži se vrbica. U crkvu se na osvećenje nose ozelenele grančice vrbe, a sutradan se dele vernicima u crkvi.

– U ovoj šestoj nedelji Časnog posta, kada ćeš čuti jevanđelje o vaskrsenju Lazara iz mrtvih, saberi i upravi misli svoje na čisto srce koje Boga vidi. I probaj čistotu srca svoga na ovome čudu vaskrsenja četvorodnevnog mrtvaca. Nečisto srce neće na ovome događaju videti Boga niti čudo Božje, nego će sricati svoju klapnjavu o hipnotizmu, sugestiji i drugim vračarijama, koje su stekle svoje naučne rubrike. I ti, ako ne budeš ovde video Boga (u licu Hrista Vaskrsitelja) i čudo Božje u vaskrsenju Lazara, znači imaš još nečisto srce – napisao je vladika Nikolaj Velimirović.

Običaj nalaže da svi ove sedmice „zavire u svoje srce“, da se pokaju i pripreme za veliki praznik koji predstoji, jer samo oni „čistog srca“ mogu da shvate suštinu Hristovog vaskrsnuća. Ova sedmica treba da bude priprema za sledeću Strasnu sedmicu, kada poste čak i oni koji nisu „veliki“ vernici zarad svog i zdravlja svoje porodice.

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …