Home / AKTUELNO / „Novac od prodaje javnih preduzeća biće potrošen u dogovoru sa MMF-om, a u svom timu bih voleo da vidim Sonju Liht i Ivana Vejvodu!“

„Novac od prodaje javnih preduzeća biće potrošen u dogovoru sa MMF-om, a u svom timu bih voleo da vidim Sonju Liht i Ivana Vejvodu!“

Predsednik Vlade Srbije je rekao da je zadovoljan radom Vlade, svojim timom i pozvao druge ljude, čak i političke neistomišljenike, da daju svoj doprinos jer, kako kaže, imamo istorijsku šansu da nešto promenimo.

vucic 1

„Pozivam ljude koji drugačije misle i koji lično mene ne mogu da podnesu, tražim od njih da nam se priključe, da od Srbije naparavimo modernu i pristojnu zemlju“, ističe premijer.

Vučić navodi da je Vlada radila marljivo i posvećeno i da je pouzdan partner, što potvrđuje i pozitivna ocena MMF-a za utvrđen budžet za 2015. godinu.

„I Ruzvelt je jednom rekao da postoje uvek oni koji kritikuju, oni koji svuda nalaze manu, koju kažu da bi uvek uradili bolje od vas. Ali slava pripada onima koji greše, koji naprave mnogo grešaka, ali koji mnogo rade“, podseća premijer.

Prema Vučićevim rečima, njegova lična satisfakcija je u odgovornosti, ozbiljnosti i radu i dodaje da ga praznici ne zanimaju.

„Mene zanima kakav rezultat možemo da ostavimo na kraju. Taj luteranski pristup, da ne tražite oprost za grehove i da se trudite i svojim radom pokažete šta možete da promenite“, navodi Vučić.

Govoreći o kritikama za ekonomske reforme koje Vlada sprovodi, premijer navodi da je to uvek tako jer „uvek oni koji su sa strane, poput MMF-a, imaju širu i bolju sliku onoga što se radi“.

„Prema zvaničnim podacima, nezaposlenost je pala za 6,88 odsto, što je 54.581 manje na Birou“, kaže premijer.

Predsednik Vlade napominje da i MMF traži da se reše pitanja preduzeća u restrukturiranju, kako bi ekonomiju podigli na zdrave noge i da je to „ključna filozofija srpske politike“.

„Ključno pitanje je što smo izabrali sovaj put. Da nismo, imali bismo iste rezultate kao u Grčkoj iako mislim da je Samaras bio odličan premijer jer je izveo Grčku na pravi put, ali…“, navodi Vučić.

Premijer kaže da je najvažnije u Srbiji razviti preduzetnički duh jer bez razvoja privatnog sektora nema razvoja.

„Privatni sektor iziskuje da radite. Moramo da podstaknmo vredne ljude. Moramo da naučimo ljude da će država da pomogne na različite način, da razgovaramo i sa bankama da“, navodi Vučić.

Govoreći o pradaji „Železare“, Vučić ističe da je to preduzeće kičma industrijske Srbije danas i da vredi više nego ono što možemo u poljoprivredi da uradimo i izvezemo.

Podseća da je kraj tendera za „Železeru“ 5. ili 6. januar i da će tek tada da se izvesnije zna šta će biti dalje.

„Sa Putinom sam razgovaro tri-četiri puta, a uskoro ću još jednom. Mislim da smo blizu rešenja. U svakodnevnom smo kontaktu. Lično sam održao 31 sastanak vezan za ‘Železaru’. Bliži se kraj i videćete brojne rezultate“, kaže Vučić.

Značajno veća cena za Telekom

Predednik Vlade je naveo da će uskoro biti raspisan tender za privatizacionog savetnika za prodaju Telekoma.

Očekuje da država dobije značajno veću cenu i to za 20 do 30 odsto više nego što je dobijano ranije.

Navodi da novac od prodaje Telekoma nije uračunat u budžet, i da će biti potrošen u dogovoru sa MMF-om.

Vlada Srbije ima samo jednu manu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Vlada još nema plan vezan za broj zaposlenih u javnim službama i to je jedina slaba tačka njenog programa, na koju je sa pravom ukazao predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

Sve drugo su demagoške, prazne priče, koje nemaju nikakve veze sa realnošću, istakao je Vučić u emisji „Oko“ Radiotelevizije Srbije.

Kako je objasnio, postoje uvek oni koji kritikuju, uvek će naći neku manu, a sami nikad ništa nisu uradili.

Vučić je rekao da očekuje da se njegovom timu saradnika priključe i ljudi koji imaju drugačije mišljenje, kako bi zajedno gradili Srbiju, i u tom kontekstu pomenuo Sonju Liht i Ivana Vejvodu.

Plate i penzije neće biti smanjivane

Premijer je rekao da plate i penzije u Srbiji više neće biti smanjivane i apelovao na građane da se strpe još dve godine jer će tada moći da vide prve pozitivne rezultate.

Tada će građani moći da analiziraju šta su nam donele mere fiskalne konsolidacije koje sprovodimo, rekao je Vučić.

„Videćete na šta će Srbija ličiti za pet godina, a videćete i na šta će ličiti zemlje koje nisu imale hrabrosti da istrpe političke pritiske i kritike“, rekao je Vučić.

Govoreći o stranim investicijama, premijer je kazao da nikada neće odustati da investitorima nudi subvencije kakve im niko neće ponuditi u zemljama regiona samo da bi investirali u Srbiju, iako ćemo, kako je rekao, tu imati problem sa EU.

Srbija jeste zemlja nedovoljno razvijenog kapitalizma u kojoj, nažalost, nije prihvaćena tržišna privreda u pravom smislu te reči.

„Štitićemo interese Srbije“

Govoreći o ukrajinskoj krizi i mogućem ultimatumu Srbiji da uvede sankcije Rusiji, premijer navodi da danas niko ne razgovara jezikom ultimatuma.

„Svi znau da je Srbija stub stabilnosti i da bi se tim činom porušio taj stub“, naglašava Vučić.

Prema njegovim rečima, stabilnost je za Srbiju najvažnije pitanje, pa će zbog toga svi, kao i do sada, štititi interese Srbije.

„Nikoga od stranih diplomata niste čuli da sam fin i dobar kad drugačij pričaju, ni oni sa Istoka i ni sa Zapada. To je moj posao i ništa me ne interesuje drugo. Građani me za to skupo plaćaju“, naglašava Vučić.

Najveći strah nijsu pretnje ukrajinskim scenarijom iz unutrašnje politike. Ne vrine me to uopšte. Brine me činjenica da ne možemo da utičemo na sukobe u ukrajini a veoma se plašim početka proleća i kraja zime i šta će dalje da se zbiva.

Premijer poručuje da njegov najveći strah nisu pretnje ukrajinskim scenarijom, koji dolaze iz unutrašnje politike.

„Brine me činjenica da ne možemo da utičemo na sukobe u Ukrajini, a veoma se plašim kraja zime i početka proleća i onoga šta će dalje da se zbiva“, navodi Vučić.

„Sa Nikolićem sam prijatelj“

Premijer Vučić ističe da ima dobre odnose sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem kao i da dok god je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u Vladi znači da ima njegovo poverenje.

Vučić navodi da su njegovi odnosi s Nikolićem dobri, da razgovaraju o svim problemima, da ne moraju uvek isto da misle, ali da su prijatelji i da ga veoma pogađaju kampanje koje se vode protiv njega (Nikolića) i njegove porodice.

Na pitanje da li može da ga zaštiti od tih napada, Vučić pita kako to može da uradi kada je i njegovog brata „izubijala policija“ a onda se „neki smeju i kažu gde mu je lična karta“.

„Neka nas udaraju, mi smo tu da primamo udarce, naše je da brinemo o Srbiji“, ističe Vučić i primećuje da se sada priča i o tome kako mu je brat bio u Mionici.

Kako kaže, nije brata postavio ni na kakvo visoko mesto niti je ikakav funkcioner, kao što je lider DS-a postavio svoju sestru u ambasadu u Italiji iako nije znala italijanski jezik.

Na pitanje o poverenju Ivici Dačiću, Vučić ističe da SNS ima lagodnu većinu u parlamentu i dodaje da dok je Ivica Dačić u vladi znači da uživa njegovo poverenje.

„Ako u vladi ne bude – značiće da više ne uživa to poverenje“, kaže Vučić.

Nemam snage da se borim u sportu

Premijer Vučić kaže da je jedino rešenje za situaciju u srpskom sportu privatizacija, ali da on nema snage da se bori sa tim.

„To je mo problem i nemoćan sam to da rešim. Sam sam po tom pitanju, a njima ne sme niko da kaže ništa. Svi se plaše ko će da šta kaže. Pretpostavljam da se plaše navijača“, ističe premijer.

Vučić kaže da je i za Zvezdu i za Partizan bilo ponuda, a da su za Partizan bili zainteresovani i nemački klubovi.

„Šešelja trebalo da puste i ranije“

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da se nije čuo sa liderom radikala Vojislavom Šešeljom posle njegovog puštanja iz Haškog tribunala, mada ne bi imao problem da to učini.

Vučić navodi da se kao predsednik Vlade trudio da štiti srpske građane u Hagu i da je Vlada Srbije dala sve što je od nje traženo.

„Poštovali smo njegovu (Šešeljevu) volju i zahteve kako da se odnosimo prema onome što je Haški trubinal radio, jer je naše da pošutjemo naše građane i za svakog građanina tako radimo“, navodi Vučić.

Na pitanje da li očekuje da iz Haškog tribunala stigne zahtev za hapšenje lidera radikala i njegovo vraćanje u Hag, Vučić kaže da ne očekuje takav scenario.

„Voleo bih da vidim da neko dođe s takvim zahtevom pa da ga pitam šta ste to radili i da nam to objasni“, rekao je Vučić.

Na pitanje da li je neuvođenje sankcija Rusiji razlog da Šešelj iz Haškog tribunala bude pušten u Srbiju, Vučić ističe da ne želi da se bavi tim pitanjem.

Prema njegovim rečima, na to pitanje trebalo bi da odgovore oni koji su ga pustili, kao i na pitanje zašto ga nisu pustili ranije.

„Ako je bilo razloga za puštanje, trebalo je ranije da ga puste“, zaključuje Vučić.

(RTS-Fonet)

 

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …