Home / AKTUELNO / NOVI ZAKON KOPA RAKU LOPOVIMA: Ako vam provalnik upadne u kuću, IMAĆETE PRAVO DA…

NOVI ZAKON KOPA RAKU LOPOVIMA: Ako vam provalnik upadne u kuću, IMAĆETE PRAVO DA…

lopov-provalnik-pljackas

Ako prestupnik uđe u privatni posed, napadne vlasnika i ukućane, oni bi u samoodbrani smeli da ga liše života bez krivičnog odgovaranja?! Kada provalnik kroči u dom Amerikanca, vlasnik poseda ima pravo da ga ubije, a da za to ne odgovara krivično.

Sindikat zaposlenih u policiji predložio je Republici Srbije da se po hitnom postupku usvoji zakon o zaštiti privatne svojine, jer smatraju da će se stopa provalnih krađa smanjiti. Sindikat je dao saopštenje za javnost i pokrenuta je javna peticija koju mogu svi građani Srbije videti i potpisati.

– Kako smo svedoci da se prethodnih godina prilikom provalnih krađa događalo da stradaju građani i članovi njihovih porodica, a da se u mnogim slučajevima događalo da građani, štiteći svoje članove porodice i imovinu, nanesu telesne povrede ili liše provalnika života u samoodbrani, a da potom dobiju zatvorske kazne zbog zakonske regulative, Sindikat zaposlenih policije je predložio usvajanje zakona o zaštiti privatne svojine i pokrenuo peticiju. Ako provalnik uđe u privatni posed, stan, kuću i tom prilikom napadne vlasnika i ukućane, isti, u samoodbrani i zaštiti života, ličnog integriteta i privatnog poseda, u slučaju nanošenja telesnih povreda ili lišavanja života provalnika nisu zakonski odgovorni – piše u saopštenju.

Sindikat smatra da će usvajanje ovog zakona smanjiti stopu provalnih krađa u Srbiji, kao i tragične posledice po građane i njihove porodice, jer će provalnici dobro razmisliti da li će izvršiti krađu ako znaju da pritom mogu biti povređeni ili ubijeni. Prednost bi bila i to što bi pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova imali više vremena da se posvete sprečavanju drugih krivičnih djela.

– Mi smo se obratili Vladi Republike Srbije i poslaničkim grupama i predlog je stigao do Skupštine, a samo mi se Nenad Čanak javio. Međutim, sve je na tome ostalo. Ovaj zakon bi povećao bezbednost građana, jer aktuelni zakon je blag prema provalnicima. Zamislite, lopov vam upadne u dom, što je stres sam po sebi. Zatim, ako budu uhvaćen, uglavnom dobije upozorenje ili minimalnu kaznu, a to nije rešenje. Takođe, dosta lopova razmišlja ovako: „I ako me uhvate, ja ću biti upozoren, a ako me povredi vlasnik stana, tužiću ga, možda i zaradim, a on će otići u zatvor”. Smatram da treba zastrašiti lopove, da se zapitaju da li će izvući živu glavu ako ugroze nečiju sigurnost – kaže za „Alo!” Dejan Đukić, predsednik Sindikata zaposlenih policije.

Do sada je peticiju potpisalo 4.603 ljudi.

 

Check Also

EVROPA POSTAVILA KLOPKU ZBOG KOJE ĆE HRVATSKA NESTATI!? EVO O ČEMU JE REČ!

Oni koji odlaze iz Hrvatske kao razloge najčešće navode nemogućnost pronalaska posla ili nezadovoljstvo poslom …