Home / AKTUELNO / NOVO POGLAVLJE U SVETSKOJ POLITICI: Tramp naredio naoružavanje Kurda- PRETI SUKOB IZMEĐU TURSKE I AMERIKE!

NOVO POGLAVLJE U SVETSKOJ POLITICI: Tramp naredio naoružavanje Kurda- PRETI SUKOB IZMEĐU TURSKE I AMERIKE!

Kurdsko-arapska koalicija u Siriji ocenila je da će američka odluka o naoružavanju njihovih snaga ubrzati poraz džihadista Islamske države.

rat-amerika-sad-usa-vojska

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa saopštila je danas da će naoružavati kurdske borce u Siriji „koliko bude potrebno“ kako bi što pre preuzeli od ekstremista ključni grad Raku, uprkos žestokom protivljenju Turske koja ih smatra teroristima.

Vašington smatra da bi Raku trebalo što pre zauzeti zbog toga što predstavlja ključnu bazu islamske države (ID) ne samo u Siriji, već je i utočište za operativce koji planiraju napade na Zapad.

Sredstva za „pružanje podrške YPG su odobrena“, saopštio je jedan zvaničnik pod uslovom da ostane anoniman. Kako on navodi, odobrenje važi odmah, ali će dostava oružja tek biti dogovorena.

Stav Turske vlade, koja zahteva prestanak saradnje sa kurdskim borcima, je da su Kurdi u Siriji produžena ruka zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK), koju Ankara smatra terorističkom organizacijom i da njeni pripadnici nalaze utočište u susednim zemljama, među pripadnicima tamošnjih kurdskih manjina.

SAD, međutim, tvrde da su Sirijske demokratske snage (SDF) koje predvode Kurdi, najefikasniji partner u borbi protiv Islamske države u severnoj i istočnoj Siriji, i da kao takav nemaju alternativu.

„To je jedina vojska na terenu koja može uspešno da osvoji Raku u bliskoj budućnosti“, rekla je portparolka Pentagona Dana Vajt i dodala da je predsednik Donald Tramp odobrio „opremanje kurdskih boraca iz SDF-a prema potrebi, kako bi se osigurala laka pobeda nad ID“.

Odluka SAD da teškim oružjem snabde kurdske Jedinice narodne odbrane koje se bore u Siriji (YPG), pomoćiće legitimizaciju tih snaga, koje Turska vidi kao terorističku organizaciju, navela je visoka zvaničnica kurdskih jedinica u Siriji Ilham Ahmed.

Ona je dodala da je vrlo verovatno da će ta odluka naići na „agresivnu reakciju“ turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji će sledeće nedelje biti u poseti Vašingtonu.

Problem da li naoružati Kurde bio je sporan za Trampovu administraciju, jer je viđen kao potez koji će razbesneti NATO saveznikaTursku, navodi AFP.

Kurdsko-arapska koalicija u Siriji ocenila je danas da će američka odluka o naoružavanju njihovih snaga ubrzati poraz džihadista Islamske države u Siriji.

Ta koalicija je uz pomoć sirijskih pobunjenika u novembru pokrenula ofanzivu za preuzimanje Rake od Islamske države. Te snage imaju vadušnu podršku SAD i već kontrolišu određene zone oko Rake.

Vašington smatra da bi Raku trebalo što pre zauzeti zbog toga što predstavlja ključnu bazu islamske države ne samo u Siriji.

TURSKA BESNA NA SAD: Naoružavanje kurdskih terorista je neprihvatljivo!

Ankara tvrdi da slanje oružja Jedinicama za zaštitu naroda (YPG), koje Turska smatra terorističkim snagama, nikome neće biti od koristi.

Turska je okarakterisala kao „neprihvatljivu“ odluku američkog predsednika Donalda Trampa da naoruža kurdske Jedinice nza zaštitu naroda (YPG) koje se u Siriji bore protiv terorističke organizacije Islamska država.

„Snabdijevanje YPG oružjem je neprihvatljivo. Takva politika neće nikome biti od koristi“, rekao je zamenik premijera Nuretin Čanikli za TV Haber, prenosi AFP.

Iako Vašington vidi YPG kao najboljeg saveznika u borbi protiv Islamske države, Turska ovu grupu vidi kao terorističku.

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Čavušoglu kritikovao je odobrenje koje je američki predsednik dao Pentagonu za opremanje i naoružavanje kurdskih elemenata Sirijskih demokratskih snaga, javlja Anadolija.

„I YPG i Radnička partija Kurdistana (PKK) su terorističke organizacije. Nema tu nikakve razlike. Samo se drugačije zovu i svako oružje koje dođe u njihove ruke pretnja je za Tursku. I ranije smo vam pokazivali da smo od terorista PKK u Turskoj zaplenjivali oružje koje je davano sirijskom YPG“, rekao je Čavušoglu u Podgorici.

Odluka SAD o snabdevanju oružjem pomoći će legitimizaciji YPG, rekla je prethodno visoka zvaničnica YPG Ilham Ahmed.

(newsweek.rs)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …