Home / AKTUELNO / Novosađani u šoku: Ljubazni komšija, slovački „gazda Jezda“, zapravo okoreli prevarant i begunac!

Novosađani u šoku: Ljubazni komšija, slovački „gazda Jezda“, zapravo okoreli prevarant i begunac!

Slovak, uhapšen u Novom Sadu zbog prevare vredne oko 500 miliona evra, otvorio je firmu da bi legalizovao ukradeni novac.

500

Na adresi u Ulici Branka Ćopića 99 u novosadskom naselju Adice, gde je František Matik i živeo, nalazi se i firma registrovana za transport „FMD logistik“, a koja je bila paravan za pranje novca iz Slovačke. Podaci Agencije za privredne registre pokazuju da je firma registrovana na Matikovu nevenčanu suprugu Mariju Kubelak, državljanku Rumunije.

– Policija proverava poslovanje firme jer se sumnja da je preduzeće zapravo služilo za pranje novca i da je preko njega ukradeni novac ubacivan u legalne tokove – kaže izvor „Blica“.

Na istoj adresi bio je registrovan i „FMD food“, preduzeće za promet robe na veliko. Kao ovlašćeno lice i jedini zaposleni se navodi izvesni Pero Mandić iz Veternika, koji je juče spustio slušalicu našem novinaru. Prema zvaničnom finansijskom izveštaju APR-a, ukupna aktiva „FMD food“ iz 2013. je iznosila 675.000 dinara. Iste godine ova firma je – likvidirana.

Matik je na suprugu Mariju, saznaje „Blic“, prijavio i kuću u kojoj su stanovali duže od 12 godina, otkad se krije u Srbiji. Prevarant je živeo u kući u naselju Adice, udaljenom oko pet kilometara od centra grada. Stanovao je u mirnom kraju, daleko od očiju javnosti. Komšije iz ulice kažu da je Matik odlično govorio srpski jezik, kao i većina vojvođanskih Slovaka, zbog čega su i mislili da je rođen u Srbiji. Niko nije ni slutio da je njihov ljubazni komšija okoreli prevarant i begunac od zakona.

– Uvek se ljubazno javljao. Znao je da prisustvuje i skupu stanara ulice – navodi komšinica Marica J.

I ostale komšije kažu da je Matik bio pristojan, ali dosta povučen čovek, i da se nije družio s ostalim stanarima.

Supruga: Nisam znala da je na poternici

– Nisam znala da živim sa čovekom koji je na poternici Interpola. Ništa ne bih da komentarišem, pa ni hapšenje – kratko je rekla Marija Kubelak, nevenčana supruga begunca iz Slovačke.
Novinari „Blica“ su ženu zatekli na vratima njihove kuće u Branka Ćopića, koja je prethodno pripadala jednom inspektoru. Marija Kubelak je mlađa žena i loše priča srpski.

(Blic)

Check Also

EVROPA POSTAVILA KLOPKU ZBOG KOJE ĆE HRVATSKA NESTATI!? EVO O ČEMU JE REČ!

Oni koji odlaze iz Hrvatske kao razloge najčešće navode nemogućnost pronalaska posla ili nezadovoljstvo poslom …