Home / AKTUELNO / Obistinile su se najmračnije slutnje: Droga „crna mamba“ koja odnosi živote, godinama je na ulicama Srbije, i postaje dramatično!

Obistinile su se najmračnije slutnje: Droga „crna mamba“ koja odnosi živote, godinama je na ulicama Srbije, i postaje dramatično!

500

Droga slična marihuani, ali mnogo jača od nje – popularnog naziva “Crna mamba“, privlači sve više mladih u Srbiji. Evropski centar za monitoring droga utvrdio je da opasno deluje na ljudski organizam. Umesto boljeg raspoloženja, može da izazove paranoju i halucinacije.

“Crna mamba”, “spajs”, “lažna trava”, “galaksi” – to su samo neki od komercijalnih naziva droge koja izaziva i fizičku i psihološku zavisnost.

– Javlja se doživljaj da ih neko prati, posmatra, vrlo neprijatan doživljaj.

Tu je i izrazit strah u nekim situacijama, gubitak svesti, problemi sa pritiskom, radom srca, koma i nažalost smrt – objašnjava dr Snežana Alčaz iz Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti.

Zbog ove droge u Evropi je umrlo 28 ljudi, a u Srbiju je stigla 2014. godine, odmah pošto se pojavila na evropskom tržištu.

Od tada do danas, u 19 zemalja zabeleženo je 3.600 zaplena te droge. Za podatke o zastupljenosti i zaplenama u Srbiji – policija nije bila dostupna.

U Hrvatskoj je “crna mamba” odnela jedan život.

Mlade privlači svaka nova droga, a samo prošle godine u Evropskoj uniji otkrivena je 61. U Srbiji se godišnje pojavi desetak novih psihoaktvinih supstanci. A sve dok se ne proglase drogom i zabrane, nabavljaju se gotovo legalno.

– Sintetski kanabinoidi obično se prodaju kao osveživači prostora ili se pojavljuju u vrlo dopadljivim kesicama sa raznim nazivima koji su privlačni mladima – upozorava dr Snežana Alčaz.

Narkomanija je, podsećaju stručnjaci jedina bolest koju čovek sam bira. Zato opominju podaci da marihuanu konzumiraju deca već u osnovnoj školi i da je svaka deseta mlada osoba probala neku drogu o kojoj ne zna ništa.

(Telegraf.rs/RTS)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …