Home / U FOKUSU / Albanska narko-vojska pretnja jugu Srbije i policiji: Počelo je nešto da se sprema posle noći haosa u Makedoniji

Albanska narko-vojska pretnja jugu Srbije i policiji: Počelo je nešto da se sprema posle noći haosa u Makedoniji

Srpske bezbednosne službe registrovale su kontakte između albanskih esktremista sa juga Srbije i njihovih saboraca u Makedoniji, i to baš u noći kada su demonstranti upali u zgradu Sobranja, pišu Novosti.
Foto: geopoliticsrst.blogspot.rs, AP/Tanjug
Foto: geopoliticsrst.blogspot.rs, AP/Tanjug
Srpski operativci proveravaju prirodu ove komunikacije u svetlu obnove ideje o stvaranju “velike Albanije” i rade u pojačanom režimu kako bi se sprečilo prelivanje tenzija ka Preševu i Bujanovcu.

– Prema operativnim podacima, ekstremni Albanci u opštinama na jugu centralne Srbije nemaju snagu da ozbiljnije ugroze stabilnost države, ali se ne isključuju teroristički akti ograničenog dejstva.

To konkretno znači da se u narednim danima mora obratiti pažnja na bezbednost policijskih patrola i državnih ustanova u tom području – objašnjava izvor Novosti.

O zapaljivoj atmosferi u Makedoniji i mogućim posledicama po našu zemlju juče je raspravljao i Biro za koordinaciju službi bezbednosti. Premijer Aleksandar Vučić vanredno je zakazao sednicu ovog tela nakon što je francuski sud oslobodio teroristu OVK Ramuša Haradinaja, a nasilje koje se dogodilo u makedonskom parlamentu preti da eskalira u sukob većih razmera.

Bezbednosni podaci pokazuju da bi dešavanja u Makedoniji mogla da budu “pokazna vežba” za ono što Albanci spremaju za sever Kosova i jug centralne Srbije. A provokacije i pretnje Edija Rame, Hašima Tačija i Jonuza Muslijua o prekrajanju granica samo su uvod u radikalnu fazu plana stvaranja “velike Albanije”.

Kako tvrde “Novosti” postoje obaveštajne informacije da je pre mesec dana na desetine naoružanih veterana OVK prešlo sa teritorije KiM u Makedoniju.

Otprilike u isto vreme, srpske bezbednosne službe uočile su aktivnosti teroriste Šefćeta Muslijua, koji je u Gnjilanu 18. aprila sa lokalnim vođama tzv. Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe dogovarao bombaške napade na kuće Albanaca, a za koje bi bili optuženi Srbi.

Srpske obaveštajne službe takođe su uočile da Šefćet i njegov saborac Ljirim Jakupi, poznatiji pod nadimkom Nacista, polako gube ulogu vođa u albanskom korpusu na jugu Srbije. Registrovana je nova generacija ekstremnih Albanaca, koja vodi “vojsku kriminalaca” (bave se švercom narkotika, oružja i migranata) i koja po potrebi lako može da se transformiše u terorističku organizaciju.

Pred sednicu Biroa ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je da se, ne samo poslednjih nedelja i meseci, već godinama intenzivno radi na analizi i proceni svih mogućih scenarija u državama u okruženju koje su pokazale znake nestabilnosti.

Na jugu Srbije trenutno je stanje stabilno.

PEKING: RAZUMEMO BRIGU O KOSOVU

Posle razgovora sa nizom stranih ambasadora u Srbiji i ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovom, Vučić je juče dobio i poruku iz Pekinga, od ministra spoljnih poslova Vanga Jia. Kineski zvaničnik naveo je da su oni sa pažnjom pratili događaje oko Haradinaja i da razumeju brigu srpske strane o Kosovu:

– Podržavamo zalaganje Srbije da dijalogom dođe do političkog rešenja i nastavićemo da održavamo komunikaciju o tom pitanju – rekao je on.

(Telegraf.rs/ Izvor: Večernje novosti)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …