Home / AKTUELNO / Obnavlja se memorijalni kompleks Staro sajmište, kako bi se izbegao zaborav holokausta!

Obnavlja se memorijalni kompleks Staro sajmište, kako bi se izbegao zaborav holokausta!

U Starom dvoru održan je sastanak Komisije za utvrđivanje programske koncepcije i davanje predloga modela upravljanja Memorijalnim kompleksom na Starom beogradskom sajmištu.

500

U radu komisije učestvovali su Goran Vesić, gradski menadžer, gradski urbanista Milutin Folić, Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, episkop slavonski Jovan Ćulibrk, predstavnici Gradske uprave i drugi članovi, a prvi put njenom radu prisustvovao je i ambasador Izraela Josef Levi.

Gradski mendžar Goran Vesić izrazio je zadovoljstvo povodom učešća ambasadora Levija, koji će, zajedno sa članovima komisije, svojim predlozima doprineti najboljem rešenju za Staro sajmište.

– Naša komisija kontinuirano zaseda i danas smo podneli izveštaj o do sada urađenom. Završavamo istraživačke radove na Centralnoj kuli i obezbedili smo novac za dva projekta koja ćemo finansirati ove godine.

Prvi je projekat snimanja postojećeg stanja, a drugi rekonstrukcija i revitalizacija kule, a kako je za oba projekta, za koje je Grad Beograd obezbedio sredstva, potrebno poštovati proces javnih nabavki, očekujem da će biti završeni ove godine. Prema tome, sledeće godine ćemo biti spremni da izaberemo izvođača i da se započnu radovi na Centralnoj kuli. Naš posao je da do tada osmislimo ceo koncept i izgled prostora Starog sajmišta – rekao je Goran Vesić.

500

Episkop slavonski Jovan Ćulibrk, predsednik komisije, istakao je da posle radova na Centralnoj kuli odmah treba da započne i posao na izradi strateškog koncepta Starog sajmišta.

– Čuli smo nama veoma dragoceno mišljenje ambasadora Levija, kao i njegove lične ideje. Dobili smo i potvrdu da je Memorijalni centar „Jad vašem” spreman da bude naš ključni sagovornik u radu na Starom sajmištu.

Naravno, sarađivaćemo i sa svim ostalima koji mogu da pomognu, među kojima je i memorijal Poklona gora u Moskvi, kao jedan od najznačajnijih memorijala Drugog svetskog rata. Antifašizam mora biti jedna od centralnih tema Starog sajmišta i mora se vratiti na velika vrata u javni diskurs Srbije. Mislimo da će rad na Starom sajmištu upravo biti jedan od presudnih činilaca u tom pogledu – kazao je vladika Jovan.

Ambasador Izraela Josef Levi izrazio je zadovoljstvo spremnošću da se Staro sajmište obeleži kao mesto stradanja.

– Ovo je prava prilika u kojoj zajednički učestvuju Vlada Republike Srbije, radom ministra Aleksandra Vulina, Grad Beograd, radom Gorana Vesića, episkop Ćulibrk i drugi dobri ljudi koji rade na tome da se održi sećanje na Jevreje i druge koji su ubijeni u užasnom vremenu okupacije Beograda.

Holokaust koji se desio predominantno na Starom sajmištu, gde su ubijani žene i deca, kao i genocid nad Srbima i Romima su poglavlja koja dugujemo sami sebi, da ih sačuvamo i pamtimo. Ovo je srpski projekat, ali mi u Izraelu, koji predstavljamo naciju koja je bila žrtva Holokousta, pratimo ga veoma pažljivo, sa divljenjem i simpatijom.

500

Ovo je bila jedna od tema o kojoj su razgovarali premijeri Vučić i Netanijahu, i ovo su potezi koji će u budućnosti naša dva naroda povezati u mnogo većoj meri – rekao je ambasador Levi.

Prema rečima episkopa Jovana, komisija će nastojati da u što većoj meri sačuva izvorni izgled Starog sajmišta, jer se radi o autentičnom mestu stradanja, sa većinom sačuvanih objekata, što na mnogim drugim mestima u Evropi nije slučaj, dok je Goran Vesić naglasio da tako uređen prostor treba da bude mesto na kome će mladi naraštaji učiti o Holokaustu.

(Telegraf.rs)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …