Home / AKTUELNO / Oliver Ivanović u poslednjem intervjuu naslutio svoju smrt: Sramota je da nam prioritet bude fizička bezbednost (VIDEO)

Oliver Ivanović u poslednjem intervjuu naslutio svoju smrt: Sramota je da nam prioritet bude fizička bezbednost (VIDEO)

Oliver Ivanović ubijen je u 8.15 ujutru ispred prostorija svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici. Na njega je ispaljeno više hitaca iz automobila u pokretu, koji je kasnije pronađen zapaljen.

Za sada je počinioc atentata nepoznat. Oliver Ivanović je u jednom od svojih poslednjih intervjua za KosSev rekao „da je sramota da nam prioritet bude fizička bezbednost“ i da ga svi ljudi nakon puštanja iz kućnog pritvora upozoravaju da bude oprezan.

Njemu je pre atentata tri puta paljena imovina i automobili, a nakon zadnjeg podmetanja požara u kom je izgoreo njegov automobil, Ivanović je dao ovaj intervju.

– Ukoliko Kosovska policija ne otkrije što pre počinioce paljevine automobila, smatraće se da je to koordinisano i da određeni krugovi kriminalaca i policije rade u dogovoru da bi se stvorila zona i prilika nebezbednosti. Građani su u strahu. Ako se ovo dešava Oliveru Ivanoviću i Dragiši Miloviću, šta da očekuje običan građanin? Nije Albanac došao da nam zapali auta – rekli su na zajedničkoj konferenciji za medije Oliver Ivanović i nekadašnji predsednik opštine Zvečan i lekar, Dragiša Milović.

Nekada politički rivali, danas u istoj nevolji. I jednom i drugom izgorela su privatna vozila. Zatražićemo da nam se nadoknadi šteta od lokalne samouprave i Kancelarije za Kosovo i Metohiju, kažu.

– Šta može da bude u oktobru, ako je sada ovako nešto? Ako u julu imamo ovakav incident, u oktobru će biti ubistava. Ne vidim kako drugačije će ova situacija da bude razrešena. Uzgred, i neka ubistva nisu razrešena sa političkom konotacijom, ali to ide na čast ovim kojim se policijskim poslom bave – upozorio je svojevremeno Ivanović.

– Nemam ličnog neprijatelja, imam sudski postupak koji se vodi protiv mene, u kom su Albanci, koji su pozvani od strane tužilaštva, svedočili u moju korist. Oni su svedočili da ja apsolutno ne bih mogao, po prirodi stvari, da imam veze sa tim događajem. Prema tome, sve to isključujem kao moguće motive za ovako nešto – rekao je.

Sramota da brinemo o fizičkoj bezbednosti

– Postoji samo jedna stvar koja se „nekima ne sviđa“, a to je moje bavljenje politikom. Moji stavovi očito nekome ne prijaju – izjavio je Ivanović.

Nije precizirao ko su njegovi politički neistomišljenici.

– Ne verujem da je ovo uradio bilo koji Albanac. To je moje verovanje, ne želim dalje da spekulišem – dodao je.

Za Ivanovića je, ipak, važnije da se što pre, kako je kazao, „destimuliše kriminal“. Sramota je to što nakon 17-18 godina brinemo o fizičkoj bezbednosti kao o najvećem problemu, kaže.

Od kako je izašao iz kućnog pritvora, dodaje – nema čoveka kojeg je sreo, a da mu nije kao prioritet istakao fizičku bezbednost na Severu.

– Lokalna samouprava mora da se ogradi od ovakvih stvari. Mora jasno da se distancira. Mora jasno da osudi. Lokalna samouprava mora u svom saopštenju, ne nemuštom – kao što su poslali, nego u jasnom i eksplicitnom saopštenju da osudi ovo i da pozove Kosovsku policiju da nešto uradi – istakao je Ivanović.

Ukoliko Kosovska policija ne uradi svoj posao, to treba da učini EULEX

– Ako neće EULEX, može onda i mora da uradi KFOR, ali poziv mora da usledi od lokalne samouprave, jer su oni birani od strane građana da bi bezbednost postojala ovde. Ako to ne urade, onda ni oni nemaju smisao svog postojanja – ispričao je Ivanović.

Ivanović, ipak, „nema iluzija“ da se ni ovog puta slučaj neće rešiti, te da se postavlja pitanje perspektive za opstanak samih građana.

Podsetio je na slične incidente kada mu je ispod službenog automobila podmetnut eksploziv 2005. godine, kasnije zapaljene prostorije stranke, nakon čega je u njegov stan upalo nepoznato lice, udarilo njegovu suprugu i lomilo stvari u stanu.

Pogledajte video šta je rekao Ivanović:

Check Also

UŽIVO: BLOKIRAN AUTO-PUT NA NOVOM BEOGRADU- STIŽU VOJNI I RATNI VETERANI! (VIDEO)

U centar Beograda, ali i sa novobeogradske strane, okuplja se sve više ljudi, koji će …