Home / ZANIMLJIVOSTI / Problem u svemiru: Japanskom astronautu se dogodilo nešto neverovatno zbog čega mu je povratak na Zemlju doveden u pitanje

Problem u svemiru: Japanskom astronautu se dogodilo nešto neverovatno zbog čega mu je povratak na Zemlju doveden u pitanje

Norišige Kanai, japanski astronaut koji je neverovatnom brzinom porastao u svemiru, imaće problem da se vrati na Zemlju zbog veličine letelice.

Jedan japanski astronaut koji živi na Međunarodnoj svemirskoj stanici kaže da je porastao 9 cm od odlaska u svemir pre samo tri nedelje.

Norišige Kanai napisao je na Tviteru da je zabrinut da neće stati u sedište ruskog vozila „Sojuz“ kojim bi trebalo da se vrati kući u junu.

„Dobro jutro svima. Imam jedno jako važno obaveštenje. Na uobičajenom merenju od kako smo došli u svemir pokazalo se: vau, vau – stvarno sam porastao 9 centimetara za nekoliko nedelja!“ napisao je astronaut.

Astronauti inače porastu u svemiru u proseku između dva i pet centimetara. To se dešava zbog odsustva gravitacije što omogućava da se kičmeni pršljenovi rašire.

Svemirska letelica Sojuz koja služi za prevoz astronauta sa Zemlje i nazad na nju, ima sedište limitirane dužine. Ako neko od posade poraste više od uobičajenog, to može da bude problem.

(Kurir.rs / BBC)

Check Also

MEDIJI PRENOSE: U SAD IDENTIFIKOVAN JEDAN OD NAJMISTERIOZNIJIH SERIJSKIH UBICA SVIH VREMENA (VIDEO)

Sjedinjene Države identifikovale su jednog od najtraženijih serijskih ubica kasnih 1960-ih, poznatog kao Zodijak, navodi Fox …