Home / AKTUELNO / OLUJA EMA TUTNJI EVROPOM, ČEKA JE „ZVER SA ISTOKA“: PRETI SNEG KOJI ĆE PARALIZOVATI OVE ZEMLJE, ljude savetuju da ne izlaze iz kuća (VIDEO)

OLUJA EMA TUTNJI EVROPOM, ČEKA JE „ZVER SA ISTOKA“: PRETI SNEG KOJI ĆE PARALIZOVATI OVE ZEMLJE, ljude savetuju da ne izlaze iz kuća (VIDEO)

Ekstremno niske temperature ovih dana prave problem širom Evrope. Posebno teška situacija je u Velikoj Britaniji kojoj se približava oluja Ema. Ona se sprema da „upozna“ „zver sa istoka“. To je dovelo do još nižih temperatura na u Škotskoj i na severu Engleske. Očekuje se više od 40 cm snega u pojedinim područjima.

Sneg je napadao tokom noći, pa je vozačima napravio veliki problem. Policija je upozorila građene da je veći deo puteva neprohodan, a neka udaljena sela su odsečena od sveta.

Vozila na autoputu u blizini Glazgova su bili zaglavljena oko 13 sati, a neki su noć proveli u kolima, dok su drugi ostavili svoja vozila na auto-putu.

Najviše upozorenje, crveni meteoalarm, ostaje za delove Škotske, ali i za prostore u blizini granica. Policija u Škotskoj preuzima sve potrebne aktivnosti kako bi situaciju olakšala dok se vremenske prilike ne poboljšaju.

Stotine škola u Velikoj Britaniji su zatvorene. Osim toga žuti meteoalarm važi za južne, centralne i severne krajeve Engleske, Severne Irske i Velsa.

Ledeni talas koji već danima ne popušta u Velikoj Britaniji će se „sresti“ sa olujom Ema, koja je već zahvatila južne i zapadne delove Velike Britanije.

Jaki vetrovi i poremećaji na putevima su evidentni u južnoj, zapadnoj i centralnoj Engleskoj, kao i u delovima Velsa i Severne Irske.

Temerature idu između minus 6 i minus 4 stepeni, a prognozira se da će tokom dana biti i do minus 11.

Meteorolog Sajmon Patridž je rekao da će u jugozapadnim delovima zemlje biti i do 50 cm snega. Upozorio je ljude da ne idu negde ako baš ne moraju.

Istakao je da u četvrtak može doći i do ledene kiše „koja je relativno retka pojava u Velikoj Britaniji“.

Očekuje se potpuni prekid u drumskom i železničkom zaobraćaju, kao i otkazivanje letova na aerodromima. Na autoputu između Glazogova i Sterlinga je saobraćaj bio zaustavljen, a hitne službe su morala da intervenišu prilikom nekoliko saobraćajnih nesreća.

Aerodrom u Edinburgu je najavio da će biti zatvoren, jer nema dovoljno osoblja koje može sigurno da obavlja poslove. Aerdrom Ist Midlands je takođe suspendovao letove kako bi očistio sneg i led sa pista.

Ekstremno niske temperature su odnele i jednu žrtvu. Jedan muškarac u svojim 60-tim godinama je preminuo nakon što je izvučen iz ledenog jezera u jugoistočnom Londonu.

On je upao u jezero u parku, a portparol Metropolitan policije je rekao da je čovek proglašen mrtvim u bolnici.

Jedan dečak je takođe upao u jezero ali je spasen na vreme. On je otišao do sredine jezera kada je led popustio i on je upao. Sve se dogodilo u Eseksu u sredu.


(Telegraf.rs/N.C.)

Check Also

KINESKI EKSPERTI POSTAVILI ZAPANJUJUĆE PITANJE POSLE SLETANJA NA MESEC: “DA LI STE VI OVDE IKADA BILI”?

Uspešno sletanje na prirodni satelit Zemlje kineske svemirske stanice “Chang’e-4” dovelo je u pitanje verodostojnost …