Home / AKTUELNO / ORBAN: VIŠE NE POSTOJI OKOSNICA NEMAČKA-FRANCUSKA, A U MERKELIN ODLAZAK ĆU POVEROVATI SAMO KAD TO VIDIM SVOJIM OČIMA

ORBAN: VIŠE NE POSTOJI OKOSNICA NEMAČKA-FRANCUSKA, A U MERKELIN ODLAZAK ĆU POVEROVATI SAMO KAD TO VIDIM SVOJIM OČIMA

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je da će poverovati u najavljeni odlazak nemačke kancelake Angele Merkel samo kada to „vidi svojim očima“.

Prema njegovim rečima, u slučaju da Merkelova zaista ode, u Evropi će nastati politički vakuum.

– Evropi je neophodan jak nemački kancelar, s jasnim, smelim idejama – izjavio je Orban u intervjuu za današnji „BIld“.

On je takođe rekao više ne postoji osovina Nemačka-Francuska koja je decenijama bila okosnica Evropske unije.

– Francuska, Nemačka, Višegradska grupa. Tako izgleda nova geometrija Evrope – rekao je Orban, prenosi MTI.

Prema njegovim rečima, članice Višegradske grupe imaju jak politički, ekonomski i emocionalni savez.

– Jednog dana, Nemačka će takođe uvideti da pripada ovoj grupaciji. To će promeniti politiku u Evropi – rekao je Orban.

On nije žleeo da komentariše političku krizu u Austriji, rekavši da Mađarska ne želi da se meša u unutrašnju politiku te zemlje.

Međutim, istakao je da je bivši vicekancelar Austrije Hajnc-Krisijan Štrahe izneo „neprihvatjive“ ocene na video snimku koji je doveo do njegove ostavke i da je na taj način prokockao poverenje naroda.

Orban se nedavno sastao s predsednikom SAD Donaldom Trampom i naglasio da se njihove administracija suočavaj s nepravdom, jer im se ne priznaju uspesi.

 – Iako su razmere drugačije, SAD i Mađarska dele slične osobine. Ekonomija SAD se razvija bolje nego ikad, postoji jak konsenzus po pitanju migracija, a obe države nastoje da se prema Izraelu odnosi fer – rekao je Orban.

Komentarišući svoj odnos prema milijarderu Džordžu Sorosu, Orban kaže da se tu ne radi o antisemitizmu, već o borbi s „kazino kapitalizmom“, nevladinim organizacijama, netransparentnim finansijama i političkim interesima.

– U Mađarskoj postoji nulta tolerancija za antisemitizam. Jevrejska zajednica u Mađarskoj je verovatno najbezbednija u Evropi – rekao je Orban.

Mađarski premijer ističe da želi da konzervativna Evropska narodna partija (EPP) , iz koje je njegov Fides suspendovan, pobedi na evropskim izborima.

– Želim da EPP pobedi na izborima za Evropski parlament, ali će nakon toga biti razgovora o tome u kome će pravcu da ide – rekao je mađarski premijer.

Rekao je da kandidat EPP-a za predsednika Evropske komisije Manfred Veber ne zaslužuje mađarske glasove, ali je odbio da kaže koga će podržati.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …