Home / AKTUELNO / AMERIKANCI GA SE PLAŠE I ZOVU „SIVI KARDINAL KREMLJA“: ON JE KREATOR PUTINOVE POLITIKE!

AMERIKANCI GA SE PLAŠE I ZOVU „SIVI KARDINAL KREMLJA“: ON JE KREATOR PUTINOVE POLITIKE!

U američkim diplomatskim krugovima nazivaju ga „sivim kardinalom Kremlja“ i čovekom koji nosi mnoge maske. „Autor“ je Putinovog političkog sistema i kreator koncepta suverene demokratrije, a pre svega blizak saradnik Vladimira Vladimiroviča Putina i jedan od njegovih najbližih saradnika. Njegovo ime je Vladislav Jurjevič Surkov.

Osporavan u samoj Rusiji zbog svojih liberalnih stavova, a još više optuživan od strane zapada zbog svoje uloge u vraćanju moći Rusije na svetsku političku scenu, Surkov je jedan od najkontroverznijih Putinovih savetnika.

Kada je 2013. godine podneo ostavku Zapad je slavio i likovao, ali se Surkov vratio jači i ponovo postao jedan od ključnih igrača u ruskom državnom vrhu.

Njegovi autorski tekstovi „Nacionalizacija budućnosti“ i „Putinova dugotrajna država“ izazvali su bes i paniku na zapadu, a on se našao na udaru zapadnih medija. U Srbiji je sada objavljena knjiga „Nacionalizacija budućnosti/Putinova dugotrajna država“ u kojoj kroz svoje tekstove Surkov daje dugoročnu viziju Rusije i analizira sukob sa Zapadom, odnosno rusku odbranu sopstvene suverenosti.

Uspon Rusije predvođene Putinom i oslonjene na ideje i koncepte Vladislava Surkova primer je koji bi Srbija mogla da sledi u obnovi sopstvene nezavisnosti i suvereniteta, smatraju srpski izdavači .

(Pravda)

Check Also

RUSKI LEKAR I NAUČNIK: SITUACIJA SA PANDEMIJOM KORONAVIRUSA LIČI NA PROBU BIOLOŠKOG RATA

Situacija sa pandemijom koronavirusa liči na probu biološkog rata, izjavio je ruski dečji hirurg Leonid …