Home / AKTUELNO / OTKRIVAMO SVE O NOVOJ HAUBICI- Ovo je „aleksandar“, ponos srpske vojne industrije

OTKRIVAMO SVE O NOVOJ HAUBICI- Ovo je „aleksandar“, ponos srpske vojne industrije

Ispaljivanje šest projektila u minutu, skladištenje čak 24 projektila spremna za lansiranje i smanjen broj posade, osnovne su karakteristike najnovijeg proizvoda srpske odbrambene industrije – artiljerijskog oruđa “aleksandar”.
500

Javnosti je predstavljen premijerno na ovogodišnjem sajmu naoružanja i vojne tehnike “Partner 2017”, a svojim performansama i mogućnostima predstavlja najnoviju reč srpske artiljerije.

– U pitanju je najmoćnije artiljerijsko oruđe vatrene podrške kalibra 155 milimetara koje je u potpunosti automatizovano i poseduje izuzetno visok nivo autonomije – rekao je Aleksandar Lijaković, zamenik direktora “Jugoimport SDPR”.

Kako je istakao, glavna karakteristika ovog oruđa jeste upravo automatski punjač, kapacitet i brzina gađanja.

– Najvažnija komponenta modula naoružanja predstavlja potpuno automatizovani punjač u koji staje 12 projektila i barutnih punjenja, omogućeno je gađanje pri svim elevacijama, a ostvarena je brzina gađanja do šest metaka u minutu, čime se napredovalo u odnosu na “noru” kod koje ta brzina iznosi četiri metka – objašnjava Lijaković.

Ipak, vatrena oprema “aleksandra” se ne završava na tome. Kao dodatak, na platformu je dodata još jedna automatizovana dopuna sa još 12 metaka, što sve ukupno čini borbeni komplet od 24 rakete za koje nije potreban nikakav rad posade.

Kada je reč o samim raketama i modulima, postoji nekoliko opcija koje utiču na domet gađanja. Modul naoružanja predstavlja sklop cevi 155 milimetara koje se izrađuju u dve varijante, sa zapreminom komore od 23 litra ili od 25 litara, koja omogućava znatno povećanje dometa i vatrene mogućnosti oruđa.

U zavisnosti od zapremine komore, kao i tipa projektila kojim se gađa, “aleksandar” može da pogodi metu udaljenu od 32,5 kilometara pa do čak 62 kilometra. Takođe, postoji mogućnost ispaljivanja oruđnog plotuna tipa (MRSI) što podrazumeva ispaljivanje četiri projektila na dometima do 25 kilometara.

Za “Aleksandra” je takođe važno napomenuti da, zahvaljujući mogućnosti gađanja u oba smera, koje se ostvaruje pomoću četiri ugrađene hidrauličke stope, on predstavlja jedinstven sistem u svetu.

– Zbog svoje apsolutne automatizacije, vreme prelaska iz marševskog u borbeni položaj je znatno smanjeno, te mu je od trenutka zaustavljanja do ispaljivanja prve rakete potrebno svega 60 sekundi – ističe Lijaković, dodajući da je isto vreme potrebno i za napuštanje vatrenog položaja.

Broj posade neophodan za rad na ovom artiljerijskom oruđu i njegovom oružju smanjen je u odnosu na ranija rešenja. Svega tri člana, smeštena u oklopljenu kabinu vozila, potrebna su za upravljanje kako vozilom tako i njegovim naoružanjem, a s obzirom na to da je kabina zaštićena, nivo bezbednosti je izuzetno visok.

Zahvaljujući pogonu na svih osam točkova, “aleksandar” može da se kreće i u krajnje nepristupačnim uslovima, savlađujući rovove visine do 1,6 metara, kao i prolazak kroz vodu dubine 1,1 metar.

Pametni tenk sa šest bacača

srbija- tenk- M-84 AS1

U nizu modernih naoružanja srpska vojna industrija može se pohvaliti najsavremenijom varijantom borbenog tenka M-84 AS1 na kome su u odnosu na osnovni prototip poboljšane tri osnovne karakteristike: vatrena moć, zaštita i pokretljivost. To vozilo ima veći stepen zaštite u vidu eksplozivno-reaktivnog oklopa. Raspolaže bazom od šest električnih bacača dimnih granata od 82 mm. Detektori informišu posadu da li ih je prepoznao laserski vođeni projektil i odakle stiže pretnja.

 

Check Also

RUSKI EKSPERT OTKRIO: RAT RUSIJE I ZAPADA JE NEIZBEŽAN- RUSIJA IMA ORUŽJE I SPREMNA JE

Otvoreni vojni sukob između Rusije i kolektivnog Zapada je već neizbežan. Ovo je u intervjuu …