Home / IZA KULISA / OVDE SE KRIJU MASONI: 13 LOKACIJA NA KOJIMA SE TAJNO SASTAJE MASONERIJA ŠIROM SVETA (VIDEO)

OVDE SE KRIJU MASONI: 13 LOKACIJA NA KOJIMA SE TAJNO SASTAJE MASONERIJA ŠIROM SVETA (VIDEO)

masoni

Slobodni zidari su jedna od najmisterioznijih i najkontroverznijih organizacija na svetu. Masoni postoje vekovima, a ako je verovati glasinama, njihova organizacija delovala je u tajnosti još i duže. Portal Atlas Obscura odabrao je ovih 13 mesta kao slikovit prikaz njihovog trajnog uticaja.

Solomonovi rudnici
Već 1868. godine su slobodni zidari počeli da se okupljaju na ceremonijama u Solomonovim rudnicima, a izraelski slobodni zidari svake godine održavaju obrede.

Andaz Hotel – London
Slavni londonski hotel Andaz izgrađen je 1912. godine, a iza zida bila je skrivena soba bez prozora otkrivena tokom renoviranja. Neoklasičnog stila, ova bogato ukrašena soba prozvana je „Grčkim hramom“.

Glavni hram
Ogromni masonski hram izgrađen je 1915. godine, a posetioci mogu da vide prekrasne mramorne stubove nadahnute grčkom i egipatskom arhitekturom. Hram čuva i više od 250.000 dela masonske literature.

Masonski spomenik Džordžu Vašingtonu
Mauzolej je spomenik istaknutom masonu i prvom američkom predsedniku Džordžu Vašingtonu visok stotinak metara. Prostire se na devet spratova posvećenih Vašingtonu, slobodnim zidarima i raznim specifičnim obredima masona.

Masonski hram u Filadelfiji
Njujork tajms opisao je ovaj hram 1873. godine kao najveću i najskuplju strukturu posvećenu masonima sveta.

Spomenik Morganu
Nadgrobni spomenik kapetanu Vilijamu Morganu, nestalom 1826. godine, nedugo nakon što je zapretio da će otkriti sve tajne reda. Opšteprihvaćena je teorija da su ga utopili masoni.

Masonski dom u Njujorku
Nemački masonski dom u Njujorku godinama je nudio smeštaj bolesnim masonima, njihovim udovicama i siročadima. Eksterijer je većinom ostao isti, ali enterijer je sada u lošem stanju.

Masonska knjižara Rozend Arus
Nekad je to bio dom Rozenda Arusa, uticajnog novinara i scenariste iz Barselone u 19. veku. U međuvremenu je pretvorena u masonski hram i kasnije je posvećena slobodnim zidarima.

Rezidencija Stan
Izgrađena početkom dvadesetih godina prošlog veka, rezidencija Stan izvorno je bila dom vitezova templara, ali je s vremenom postala masonska loža.

Velika francuska loža
Tokom sedamdesetih godina Velika loža otvorila je za javnosti deo svoje kolekcije. Dva veka su držali u tajnosti mačeve, nakit, medalje i hiljade drugih ritualnih objekata.

Livingstonova knjižara
Robert R. Livingston bio je jedan od osnivača Sjedinjenih Američkih Država, a njegova knjižara najveća je posvećena slobodnim zidarima.

Lucifernum, Bruges
Lucifernum je izvorno bio dom jednog ogranka masona tokom Napoleonovog vremena, a sada je dom Donu Retsinu koji često organizuje divlje zabave.

La Vertu, Holandija
Izgrađena 1757. godine, loža La Vertu jedan je od najstarijih masonskih hramova u Holandiji.

Pogledajte video:
(Kurir.rs/Express.hr)

Check Also

JEZIVO OTKRIĆE Prof. DIMITRIJEVIĆA: PROROČANSTVO SVETIH OTACA SE ISPUNJAVA- EUFRAT JE PRESUŠIO: EVO ŠTA TO ZNAČI! (VIDEO)

Gost u emisiji „Politikon“ na tv Helmkast autora i voditelja Danila Tvrdišića bio je pravoslavni …